Ook een voorstel van de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) om de rente in haar geheel in het staatspensioenfonds te storten, haalde het niet. Het humanitair fonds was in maart 1997 een idee van de toenmalige president Arnold Koller. Hij reageerde op de beschuldigingen dat de Zwitsers niets hebben gedaan tegen de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat de banken ervan hebben geprofiteerd door het geld van slachtoffers niet aan nabestaanden uit te keren.

Hoewel Bern duidelijk heeft gemaakt dat het fonds geen schadevergoedingen zou betalen aan nabestaanden van slachtoffers van de nazi’s, legden vele Zwitsers toch een relatie tussen het fonds en de oorlog. Zwitserse banken hebben tot nu toe nabestaanden van slachtoffers van de jodenvervolging 1,25 miljard dollar betaald.

De centrale bank begon in mei 2000 met de verkoop van juist iets meer dan de helft van de goudvoorraad van 2590 ton. Hij heeft sindsdien ruwweg een ton per dag op de markt gebracht.

Volgens het regeringsvoorstel zou ongeveer eenderde van de rente op de opbrengst naar het fonds gaan. De rest zou ten goede komen aan het staatspensioenfonds en de kantons. Nu zowel het regeringsvoorstel als dat van de SVP is afgewezen zal de regering met nieuwe voorstellen moeten komen.

Bron: Sp!ts