De dienst had ongeveer een uur nodig om de ontstekingen uit het projectiel te halen. De bom werd in de loop van de dag op een speciale ploflocatie tot ontploffing gebracht.

Ruim 300 inwoners van Lent en Oosterhout (gemeente Nijmegen) moesten zondagmorgen tijdelijk hun huizen verlaten. De zogenoemde vijfhonderdponder van Amerikaanse makelij, een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog, is gevonden in het Over-Betuwse gebied waar Nijmegen stadsuitbreiding realiseert.

De bewoners konden de ochtend op kosten van de gemeente doorbrengen in een restaurant in Lent. Ongeveer zestig mensen maakten gebruik van het gratis ontbijt. Veruit de meeste van de 336 betrokken inwoners kozen een eigen bestemming voor de zondagmorgen.

De gemeente deelde vrijdag stickers uit die inwoners op hun deur moesten plakken om aan te geven dat hun huis leeg was. De politie controleerde het gebied rond halftien. Volgens een woordvoerder van de gemeente troffen agenten ??n bewoonster aan die nog in bed lag. Zij had de post niet opengemaakt en moest halsoverkop haar huis uit. De evacuatie is verder probleemloos verlopen, aldus de gemeentelijke zegsman.

In de omgeving van Nijmegen liggen nog veel restanten uit de Tweede Wereldoorlog. Dat komt doordat de stad en de Over-Betuwe van september 1944 tot het eind van de oorlog frontgebied waren. De gemeente Nijmegen heeft enkele jaren geleden bij het begin van de stadsuitbreiding ten noorden van de Waal een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd dat de bouwlocaties onderzoekt op oorlogsresten. Op diverse plekken zijn speciale plofkuilen ingericht om aangetroffen munitie onschadelijk te maken.