Activiteiten georganiseerd door leden in Ede

 

Fatale wapendropping bij Ede

De samenwerkende erfgoedinstellingen in de gemeente Ede hebben in het kader van het Jaar van Verzet gekozen voor één gezamenlijk thema: de fatale wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945, waaraan leden van de vijf verzetsgroepen uit Bennekom, Lunteren en Ede meewerkten.

 

Tentoonstelling

In De Smederij, het onderkomen van het Platform Militaire Historie Ede, is deze zomer (tot eind augustus) een tentoonstelling over deze wapendropping te zien. De tentoonstelling is open op elke dinsdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en daarnaast ook nog op de zaterdagen 4 en 18 augustus van 10.00 – 16.00 uur.

Op de tentoonstelling zijn onder meer de drie verschillende types dropping container te zien, enkele zenders van geheim agenten (via Wybo Boersma) en veel materiaal dat werd gedropt (via Jan Dirks). Ook aan de uitermate moeilijke rol van de RAF wordt aandacht besteed.

 

Filmavond

Op dinsdagavond 31 juli zal tussen 20.00 en 22.00 uur de film “Now it can be told”  worden vertoond. Deze film uit 1947 laat de opleiding van geheim agenten in Engeland zien en hun inzet in bezet Europa (Frankrijk in dit geval). Ook de uitvoering van een wapendropping komt hierbij duidelijk in beeld. Er zal die avond desgewenst nadere toelichting zijn op de film en de wapendroppingen, en ook de tentoonstelling kan bekeken worden.

 

Excursie

Op de zaterdagen 4 en 18 augustus wordt tussen 11.00 en 14.00 uur een excursie op de fiets  georganiseerd naar het droppingterrein uit 1945. Onderweg zal de in historische kledij gestoken gids op een aantal punten onderweg in chronologische volgorde vertellen over de aanloop naar en de uitvoering van de fatale wapendropping op het terrein de Keuenklep bij Lunteren. Het verhaal wordt afgesloten bij het verzets-mausoleum op de Paasberg in Ede.

De kosten voor de excursie bedragen 7,50 p.p. Daarbij inbegrepen is een eenvoudige lunch te velde en een boekwerkje over de wapendropping.

Wel zelf een fiets meenemen, of gebruik maken van een OV-fiets! In overleg kan de organisatie bemiddelen bij een lokaal fietsverhuurbedrijf.

Graag vooraf aanmelden, zodat we voldoende lunches op voorraad hebben. Startpunt is De Smederij.

 

Informatie en locatie

Verdere informatie is te vinden op www.platformmhe.nl of te verkrijgen via info@platformmhe.nl

Het adres is De Smederij, Verbindelaarsweg 100, 6711 VD Ede (op het terrein van de voormalige Arthur Koolkazerne).