In het voorjaar van 1943 kwam het Joodse meisje Fientje Marcus uit Zwolle bij hen. Fientje, geboren in 1935, was al op vijf andere adressen geweest. Ze dook een jaar lang onder bij Van Dijk. Fientje ging naar school en speelde vrij met het dochtertje van de familie en met de buurkinderen. Ook ging zij op zondag mee naar de kerk. Alleen de ouders van Trijntje, die bij de Van Dijks woonden, wisten dat Fientje een Joods kind was. Aan anderen werd verteld dat ze een Rotterdamse was.
Tot 27 juli 1944 ging alles goed. Het verzet hoorde op tijd dat er een inval zou worden gedaan. In allerijl werd Fientje van school gehaald en naar verzetsvrienden van Douwe gebracht. De daaropvolgende nacht deden een twintigtal SS’ers en landwachters, vergezeld door de verrader, een caféhouder uit Ternaard, een inval. Zij vonden echter geen spoor van het Joodse kind en ook niet van de verzetsactiviteiten van Douwe.
Na de oorlog is de verrader tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.
De dochter van het echtpaar Van Dijk neemt donderdag de onderscheiding voor haar ouders in ontvangst. Ook het ondergedoken kind, Fien Cohen-Marcus, is aanwezig. Zij is met haar man speciaal voor deze plechtigheid uit Israël overgekomen.
bron:
www.reformatorischdagblad.nl
Emeritus hoogleraar Lipschits overleden
28-05-2008
RIJSWIJK (ANP) – Emeritus hoogleraar Isaac Lipschits is afgelopen zaterdag overleden. Een woordvoerster van uitgeverij Verbum heeft woensdag zijn overlijden desgevraagd bevestigd. Lipschits is 77 jaar geworden. Hij is in besloten kring gecremeerd.
Lipschits was hoogleraar eigentijdse geschiedenis. Hij was verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde ook aan verschillende universiteiten in Israël. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Tsedaka, Een halve eeuw joods maatschappelijk werk in Nederland, Rafael Gerstenfeld 1900–1976, Een man van goede daden en De kleine sjoa en ook: Joden in naoorlogs Nederland.
Hij was initiatiefnemer van het digitaal monument Joodse gemeenschap, waarin het leven van alle joden die tijdens de bezetting zijn vervolgd, wordt gereconstrueerd.
Van hem verscheen in 1967 een vertaling van het eerste deel van Das Kapital. In januari kregen bijna alle huishoudens in Rotterdam het boek Onbestelbaar van zijn hand. Het boek met herinneringen over de jodenvervolging in Rotterdam kregen ze eind januari ter gelegenheid van de herdenking van de Holocaust.
Onbestelbaar is een brief in boekvorm van Lipschits gericht aan zijn moeder, die in Auschwitz is vergast. De brief, die hij op 62-jarige leeftijd schreef, bestaat uit persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Van het gezin Lipschits overleefden alleen Isaac en zijn broer Alex de Tweede Wereldoorlog.
bron:
www.reformatorischdagblad.nl