De priv?-universiteit wordt omgevormd tot een faculteit van de staatsuniversiteit. Dat heeft het ministerie van Onderwijs bepaald.
 
Volgens de rector van de universiteit, het Internationale Instituut voor Geesteswetenschappen, heeft het ministerie nog steeds niet uitgelegd waarom zijn school moet sluiten. Eerder liet hij doorschemeren dat de Joodse component van het lespakket de enige reden voor de overheid vormt om de universiteit te sluiten.
 
Het instituut bestaat sinds 1999. Het onderhoudt banden met de Wit-Russische staatsuniversiteit, maar is volledig onafhankelijk dankzij giften van internationale Joodse organisaties. Het instituut heeft momenteel 475 studenten.
 
Volgens de voorzitter van de Wit-Russische Joodse gemeenschap, Jakov Basin, zit de Russisch-Orthodoxe Kerk achter het besluit. Bronnen bij het ministerie bevestigen dat. Metropoliet Filaret van Minsk en Sloetsk, het hoofd van de Wit-Russiche tak van de kerk, zou de overheid hebben gevraagd de universiteit te sluiten.
 
Joodse organisaties beklagen zich over een toenemend aantal gevallen van antisemitisme. Steeds vaker worden Joodse begraafplaatsen en monumenten vernield. Enkele organisaties hebben onlangs een open brief aan president Aleksandr Loekasjenko gestuurd met het verzoek maatregelen te nemen.
 
Voor de Russische Revolutie van 1917 was een aanzienlijk deel van de Wit-Russische bevolking Joods. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk waren Joden zelfs in de meerderheid. In de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s 800.000 Wit-Russische Joden. Na de val van de Sovjet-Unie vertrokken veel Joden naar Israël. Nu wonen er nog zo’n 27.000 Joden in Wit-Rusland.