Bij de onthulling waren leden van het gemeentebestuur en familieleden aanwezig. De straatnaamgeving in Westmaas is een initiatief van de Stichting Johannes Kolf.

Kolf, die geboren werd op 6 november 1915 in Westmaas, verzette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de overheersing van de Duitse bezetters. Zowel in de Hoeksche Waard als in Utrecht en Friesland heeft hij zich ingezet voor de bevrijding van Nederland.

Johannes Kolf is vooral bekend geworden vanwege zijn aandeel in de overval op het huis van bewaring in Leeuwarden. Bij deze overval werden ruim vijftig gevangenen bevrijd zonder dat er een schot werd gelost. De Duitsers waren zo onder de indruk van deze verzetsactiviteit dat zij geen represaillemaatregelen namen. Van de overval is film gemaakt.

Kolf heeft de bevrijding niet meer mogen meemaken. Hij werd ontdekt door een Nederlands lid van de Sicherheits Dienst (SD) die een inval deed in het huis te Leeuwarden waar hij ondergedoken zat, na een tip over een illegaal radiotoestel. Kolf sloeg op 29 januari 1945 via de achterdeur op de vlucht, maar doordat het sneeuwde en hij op klompen liep, kwam hij niet snel weg. In een vuurgevecht met de SD werd Kolf dodelijk getroffen. De verzetsstrijder werd 29 jaar.
bron: www.reformatorischdagblad.nl