De voorzieningenrechter bij de rechtbank in Amsterdam legde donderdag de bezwaren opzij van mevrouw R. Bresser-Dukker uit Soest. Zij had een kort geding aangespannen tegen de stichting omdat zij het internet een onwaardige en respectloze plaats vindt om naasten te gedenken.

Bresser-Dukker verloor een groot deel van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog: haar vader, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten. Dat hun gegevens, een beschrijving van hun leven en bezittingen straks op internet staan, vindt ze een vreselijke gedachte. Zij acht het registratieproject verder een provocatie van antisemitisme.

Volgens de rechter geeft het belang van uitingsvrijheid de doorslag. Bresser-Dukker is zelf niet identificeerbaar op de website en bij de registratie gaat het om summiere gegevens van overleden familieleden die nu ook al op internet zijn te vinden.

De rechter gaf wel het advies aan de Stichting Digitaal Monument serieuze bezwaren individueel te onderzoeken. „Het is een wrang gegeven dat een honorabel project, bedoeld om de joodse slachtoffers te eren, bij een overlevende nabestaande zulke hevige gevoelens van pijn en onmacht oproept”, aldus de rechter.