Dat heeft het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (NCHC) vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het betekent dat er voor oud-strijders van ná 1945 geen plaats meer is in Wageningen. Voor hen is de Nationale Veteranendag op 29 juni ingesteld.

Het comité verwacht in 2009 nog ongeveer 400 Nederlandse veteranen en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Andere Nederlandse veteranen zijn als toeschouwer welkom in Wageningen, maar worden verzocht die dag niet in uniform of met onderscheidingen te verschijnen, aldus een woordvoerder van het NCHC.

Het defilé in Wageningen dreigde een beetje in het slop te raken toen na het overlijden van prins Bernhard werd besloten op zijn verjaardag een jaarlijkse veteranendag in Den Haag te organiseren. De herdenking in Wageningen verloor daarmee het nationale karakter, maar veel veteranen bleven toch komen, omdat zij Wageningen plechtiger vonden.

Het NCHC heeft nu besloten dat er jaarlijks maximaal 400 jongere veteranen mee mogen lopen in het kader van een jaarthema. Voor 2009 is dat ”60 jaar NAVO”.

Nu de Wageningse optocht nadrukkelijk is losgekoppeld van het eren van alle militairen die ooit in Nederlandse dienst hebben gevochten, wordt het in overleg met Defensie weer een nationaal evenement. Het NCHC zal elk jaar ongeveer 250 Amerikaanse, Britse, Canadese, Poolse en Franse vertegenwoordigers van de geallieerden uitnodigen. Defensie vaardigt 150 militairen af, die actief dienen in eenheden die erfopvolger zijn van regimenten uit de Tweede Wereldoorlog.

Het defilé in Wageningen duurde laatste jaren door de onduidelijkheid ook te lang. Daarom is nu vastgelegd dat het voorbijtrekken van de stoet maximaal drie kwartier mag duren. Voertuigen rijden alleen nog mee om oud-strijders te vervoeren die niet meer kunnen lopen. Het NCHC en het Comité 4 en 5 Mei Wageningen blijven op Bevrijdingsdag ook een symposium en een kerkdienst organiseren.