Achtmaal – Natuurlijk vindt Hyman Davidson alle aandacht leuk. Maar soms wordt de Amerikaanse oorlogsveteraan er ook een beetje moe van. ?Ik ben geen held. De helden liggen op Margraten.?
Bij de familie Oostvogels in het west-Brabantse Achtmaal kijkt hij naar de opgenomen tv-beelden van RTL, dat hem pratend over de oorlog over de Amerikaanse begraafplaats Margraten liet wandelen. Voor hem ligt de krant BN/DeStem met de foto die laat zien dat hij innig omhelsd wordt door president George Bush. ?Geweldig moment. En Beatrix heb ik een kushand gegeven!?
Bart en Teun Oostvogels (19 en 17 jaar) luisteren geamuseerd naar de bijna 80-jarige veteraan, die als lid van de 104e infanteriedivisie van de Timberwolves meewerkte aan de bevrijding van West-Brabant. Tien jaar geleden raakten Bart en Teun ge?nteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Ze verzamelden van alles, verslonden talloze boeken en kregen via internet contact met de Timberwolves.
?Op een gegeven moment wilden we een Amerikaanse vlag uit de oorlog hebben?, vertelt Teun. ?Die vlag had toen nog 48 sterren. Zonder dat we het wisten zijn mannen van de Timberwolves voor ons op zoek gegaan. Op een gegeven moment reageerde Hyman. Hij had zo?n vlag.?
Vlag
Met de vlag kwam uiteraard ook het achterliggende verhaal naar Nederland. ?Hyman is joods en werd tijdens de oorlog krijgsgevangen gemaakt. Hij is ontsnapt, maar niemand in de VS wist dat hij nog leefde. Uiteindelijk kregen zijn ouders een gevouwen Amerikaanse vlag. Die vlag wordt gegeven aan de familie als het vrijwel zeker is dat de gezochte naaste niet meer terugkeert. Maar niet veel later stapte Hyman het huis binnen.? Nu ligt de vlag keurig in het museumpje van de broers Oostvogels.
?Het is leuk om hem weer te onmoeten?, zeggen de broers. ?Vorig jaar oktober is hij hier ook geweest, maar toen moest hij ziek terug naar huis.? Vandaag gaat Davidson terug naar huis, met dierbare herinneren in zijn bagage. ?Waarom Bush me omhelsde? Geen idee, misschien omdat ik een baret op had en mijn medailles had opgespeld. Ik zei hem dat ik hem oprecht bewonderde.?

Bron: brabants dagblad