De afdeling begint een onderzoeksproject naar de herinneringen van deze doelgroep, die nog weinig aan het woord is geweest.


De herinneringen van niet-Joden zijn volgens de onderzoekers tot nog toe niet genoeg verzameld en onderzocht. Nu de ooggetuigen van deze geschiedenis oud zijn geworden, dringt volgens onderzoeker N. Hondius van de VU de tijd. De bedoeling van het project is namen te verzamelen van ooggetuigen en hen vervolgens op video te interviewen. De herinneringen van ruim 1000 Joodse overlevenden van de vervolging zijn eerder al vastgelegd op video.


Met het onderzoek wil de universiteit de geschiedenis zo compleet mogelijk vastleggen. ?Wereldwijd zijn Joden die de oorlog hebben overleefd als ooggetuigen opgenomen op video. Hetzelfde wil ik gaan doen met mensen die bijvoorbeeld bij kamp Westerbork woonden of bij de politie werkten. Zij moeten wel echt ooggetuigen zijn geweest, dus niet van horen zeggen. Alle interviews zijn anoniem. Op die manier hopen we ook mensen te krijgen die bijvoorbeeld lid waren van de NSB?, zegt initiatiefneemster Hondius.


Bang voor verwarde oude mensen met een heel grote duim is Hondius niet. ?We werken met een groep gespecialiseerde historici die feit en fictie wel weten te scheiden. Tot nu toe reageren mensen enthousiast op dit idee. Zij willen hun verhaal wel vertellen, als ze zien dat er belangstelling voor is. Dat heeft misschien ook wel met de leeftijd te maken.?


Het project loopt tot september volgend jaar.


Bron: Reformatorisch Dagablad