In Trawniki controleerde de bewaker of de neergeschoten mensen nog leefden om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen. Kumpf werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland en in een werkkamp in Frankrijk.

Kumpf, geboren in wat nu Servië en Montenegro heet, vluchtte in 1956 naar de Verenigde Staten vanuit Oostenrijk. Daar kreeg hij in 1964 het staatsburgerschap. Hij leefde jarenlang in Racine in de staat Wisconsin. Het staatsburgerschap is hem inmiddels ontnomen, waarna het besluit viel Kumpf uit te zetten naar Oostenrijk.

Kumpf is de honderdste ex–nazi die door een in 1979 opgericht Amerikaanse overheidsbureau is opgespoord.

Een soortgelijke zaak speelt rondom John Demjanjuk, die in 1943 als bewaker in het vernietigingskamp Sobibor heeft geholpen bij de moord op minstens 29.000 Joden. Hij is zijn Amerikaans staatsburgerschap kwijt en moet rekening houden met uitzetting. In Duitsland is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 88–jarige man, bijgenaamd Ivan de Verschrikkelijke.

Oostenrijk vervolgt nazi Kumpf niet
20-03-2009
WENEN (ANP/RTR) – Een voormalige bewaker van nazi-concentratiekampen die donderdag door de Verenigde Staten werd uitgezet naar Oostenrijk, kan daar niet worden vervolgd. Dat maakte het Oostenrijkse ministerie van Justitie vrijdag bekend.

Een woordvoerster van het ministerie zegt de Amerikaanse overheid al eerder gewaarschuwd te hebben dat de 83-jarige Josias Kumpf niet vervolgd kan worden. Zijn misdaden zijn verjaard. Ook is de man geen Oostenrijker, maar een Serviër en de misdaden zijn niet in Oostenrijk gepleegd.

Kumpf heeft toegegeven dat hij betrokken was bij ”Aktion Erntefest” van begin november 1943 in het Poolse werkkamp Trawnik, waar 8000 Joden werden doodgeschoten. In het kamp controleerde de bewaker of de neergeschoten mensen nog leefden, om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen. In andere nabijgelegen kampen in het oosten van Polen werden tijdens de operatie nog eens circa 34.000 Joden doodgeschoten.

Kumpf werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland en in een werkkamp in Frankrijk. Hij vluchtte in 1956 naar de Verenigde Staten vanuit Oostenrijk. Daar kreeg hij in 1964 het staatsburgerschap. Hij leefde jarenlang in Racine in de staat Wisconsin. Het staatsburgerschap is hem ontnomen.