De Verenigde Staten hebben na de Tweede Wereldoorlog ruim twintig miljoen dollar (18,3 miljoen euro) aan uitkeringen en andere sociale voorzieningen uitgekeerd aan vermoedelijke Duitse oorlogsmisdadigers. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd nadat persbureau AP eerder over de betalingen had bericht. Het rapport dat door de onderzoekers is geschreven komt volgende week uit, maar is nu al in handen van AP.

Het geld ging naar meer dan 130 Duitsers die vermoedelijk oorlogsmisdaden begingen tijdens de oorlog, bewakers waren binnen de SS of vermoedelijk andere gruweldaden begingen. AP berichtte dat de overheid een maas in de wet gebruikte om nazi’s over te halen het land te verlaten. Als ze vrijwillig vertrokken mochten ze hun uitkeringen behouden. Het ministerie van justitie ontkent dat het uitkeringen als prikkel gebruikte om van de nazi’s af te komen.

De betalingen werden begin dit jaar gestaakt, toen een nieuwe wet inging: de No Social Security for Nazis Act. Het ging om nog slechts vier nazi’s die uitkeringen kregen.

Bron: RD.nl