Kijk op : www.oudggdgebouw.nl

Kasteleyn is eveneens verbolgen over het feit dat de gemeente de joodse gemeenschap niet heeft ingelicht over haar plannen met het voormalige weeshuis dat de afgelopen decennia werd gebruikt door de GGD. ,,Wij hebben twee jaar geleden, toen we een tentoonstelling hadden over de geschiedenis van dat gebouw, met de gemeente afgesproken dat ze ons op de hoogte zouden houden van de nieuwe bestemming. Nu moeten wij uit de krant vernemen dat er een daklozenslaaphuis in komt. Dat is niet netjes.”

Kasteleyn had dit verzoek destijds aan de gemeente gericht omdat de joodse gemeenschap graag een permanente herdenkingsplaats in het gebouw wil inrichten. ,,Er is een ruimte die nog precies zo is als toen de kinderen er woonden. We hadden daar graag een kleine doorlopende expositie willen maken met oude foto’s.”

Ook wilde Kasteleyn graag een plakkaat op de muur met alle namen van de omgekomen kinderen en personeelsleden. ,,Maar we hebben nooit een reactie van de gemeente gekregen.”

Het voormalige joodse weeshuis heeft een beladen geschiedenis. In 1929 werd het gebouwd als toevluchtsoord voor joodse kinderen. Tot de deportatie op 17 maart 1943 van het personeel en de bijna vijftig wezen, bleef het dienst doen als weeshuis. Na de oorlog verkocht de stichting het gebouw aan de Roodenburgerstraat en betrok de GGD het pand. Deze instelling verhuisde in 2003 naar de Parmentierweg.

Kasteleyns hoop dat het gemeentebestuur het voormalige joodse weeshuis eindelijk op waarde schat, is met de laatste ontwikkelingen teniet gedaan. ,,Twee jaar geleden bij de tentoonstelling in de Lakenhal was de interim-burgemeester aanwezig en de wethouder. Toen dacht ik nu komt het toch nog goed. Maar daar ziet het nu niet meer naar uit.”

Leiden is volgens Kasteleyn een van de weinige gemeenten in Nederland die geen herdenkingsmonument heeft voor de omgebrachte joden. ,,En dan gaat ze ook nog eens het joodse weeshuis verkwanselen. Terwijl de gemeente een ereschuld heeft in te lossen. Het was tenslotte de gemeentepolitie die de kinderen en het personeel in de oorlog heeft opgepakt en afgevoerd.”

Leiden zou een voorbeeld moeten nemen aan Utrecht, de enige andere plek in Nederland met zo’n weeshuis, meent Kasteleyn. ,,Daar hebben ze het gebouw prachtig gerestaureerd en heeft de joodse gemeenschap er een plek in gekregen.”

Marijn Kramp
vrijdag 11 maart 2005

Reageer – Print artikel – E-mail artikel