Dolenthousiast zwaait Truus Vermeij naar de legervoertuigen met stoere manschappen die door de Hilvarenbeekse Gelderstraat rollen. "Ik was pas tien toen we in Lisse werden bevrijd, maar alles van de oorlog komt weer boven. De gaarkeuken, de tulpenbollen die ik heb gegeten en de vliegtuigen die voedsel afwierpen", zegt de 68-jarige Amsterdamse geëmotioneerd. Deze zaterdag maakt ze de bevrijding opnieuw mee. Vanuit een Diessense vakantiebungalow is Vermeij naar Hilvarenbeek gekomen voor de opnames voor de film ‘De graankorrel’. Het is een megaproject van de Tilburgse amateurfilmer Jan Robben (52). In de rolprent, waarvan het eerste deel op video en dvd rond de feestdagen in de winkel moet liggen, vertelt Robben het verhaal van twee broers. Hun belevenissen worden geplaatst in de laatste oorlogsjaren en de bevrijding.
Triomftocht
Voordat de gerestaureerde legervoertuigen met de Tilburgse Dutch Piper Band hun triomftocht maken, is het op het Vrijthof ?cht oorlog. Na het helse luchtalarm ontploft een nepbom, die in de hoek met de Koestraat een heleboel rook oplevert. Als de walm is opgetrokken, liggen er vijf ‘zwaargewonde’ en ??n dode wegwerker. De grimeafdeling heeft ze met namaakbloed en ‘lijkengrijs’ prachtig toegetakeld. Een afgerukte nep-arm maakt de verschrikkelijke gevolgen van de inslag nog een beetje realistischer. Allesdoener -Robben loopt minuten -met het bloederige rekwisiet rond voordat hij er een geschikt plekje voor heeft gevonden. "Mijn droom komt uit", zegt Robben tijdens een pauze. Hij struikelt over zijn woorden om zijn dank (‘Grandioos’) uit te spreken voor de 175 mensen die belangeloos meedoen en wier geduld erg op de proef wordt gesteld. Dineke van Gisbergen (55) speelt overtuigend een boerenvrouw die door twee Duitse soldaten wordt belaagd die haar fiets willen afnemen. Met een hoop geschreeuw verzet ze zich, maar moet haar tweewieler uiteindelijk toch afstaan. "Heel leuk om mee te doen. Ik heb veel aan toneel gedaan, maar dit is helemaal improvisatie. Fijn als je eens geen tekst van buiten hoeft te leren", zegt Van Gisbergen.
Later staat ze verbeten mee te kijven als twee verslagen Duitse militairen door de Beekse bevolking worden uitgejouwd. Onder hen de 33-jarige Ton Smetsers uit Oirschot, die als militariaverzamelaar zijn grijsgrauwe Wehrmacht-uniform op een beurs te pakken kreeg. "Eerlijk gezegd draag ik liever mijn Engelse uniform, maar dat is uitgeleend. En omdat ik al eerder aan opnames heb meegedaan, ben ik gewend aan opmerkingen als ‘Ik wil mijn fiets terug’ of ‘Ga toch terug naar Berlijn’", grijnst Smetsers.
Jaap de Deugd (71) kan de onverwachte aanblik van de drie Duitse militairen nauwelijks verdragen. De Rotterdammer, op vakantie in Esbeek, verloor bij het bombardement zijn neefje, zwager en zijn buurjongetje en diens vader. "Mijn bloed gaat w??r koken", zegt De Deugd en balt zijn vuisten.