Het gaat om twee Engelse 500-ponders en een Amerikaanse 1000-ponder. Ze lagen op 2 tot 3 meter diepte onder het boerenland verscholen, op een steenworp afstand van de vliegbasis Gilze-Rijen.

De inwoners van het dorp Hulten zelf hoefden hun bed er niet voor uit, maar de A58 was een groot deel van de dag alleen via een grote omweg te bereiken. En dat leidde bij menig automobilist uit Hulten of Tilburg tot verbazing en ergernis. Militairen van de vliegbasis hadden de bommen op drie locaties afgeschermd met gestapelde containers. "Was er eentje ontploft, dan was er niet veel van overgebleven", zegt Wietse te Lintel Hekkert. Samen met drie andere gespecialiseerde militairen heeft hij op afstand de ontstekingen uit de bommen gehaald. "Daar gebruiken wij raketklemmen voor. Die klemmen plaatsen we om de ontstekingen heen en bedienen we vervolgens op afstand. Zo worden de ontstekingen er langzaamaan uitgedraaid." De twee Engelse bommen wegen elk 250 kilo, waarvan de helft bestaat uit springstof. De Amerikaan is twee keer zo zwaar en heeft ook twee keer zoveel springstof. Een zware jongen dus, deze Yank. De bommen werden gevonden doordat er ter plaatse grondonderzoek plaatsvindt voor de aanleg van het toekomstige bedrijventerrein Wijkevoort. De projectielen worden tijdelijk opgeslagen op de vliegbasis en zullen uiteindelijk op de Oirschotse Heide tot ontploffing worden gebracht.

Bommen bij vliegbasis

Voor de tweede keer in ruim een maand werden er bommen geruimd in de nabijheid van vliegbasis Gilze-Rijen. De bewoners van een handvol huizen moesten op 12 april hun huis tijdelijk verlaten omdat er twee vijfhonderdponders onschadelijk werden gemaakt in de buurt van stalhouderij Bien Venue aan de Bredaseweg. De geallieerden hebben de vliegbasis in de Tweede Wereldoorlog veel gebombardeerd omdat de Duitsers de basis in handen hadden.
bron: www.brabantsdagblad.nl