Het Scholtenhuis was het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in Groningen. Jongeling heeft er in de oorlog enige tijd vastgezeten nadat hij was opgepakt in verband met zijn activiteiten rond verzets­lectuur. Daarna zat Jongeling, het latere GPV-boegbeeld, drie jaar opgesloten in concentratiekamp Sachsenhausen.

Het Scholtenhuis in Groningen was een gebouw van vier verdiepingen en een kelder. Zestien kamers in het gebouw zijn nu op internet ontsloten. Daarvoor hebben de makers blauwdrukken en plattegronden bestudeerd, gesproken met ooggetuigen en foto’s bekeken.

In elke kamer is tot in detail te zien wat er tijdens de oorlog gebeurde, zegt Monique Brinks, directeur van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en mede-ontwerpster van het Scholtenhuis op internet.

Op allerlei plekken kunnen bezoekers op voorwerpen klikken om dieper in de geschiedenis te duiken. Er is zowel met computeranimaties als met echte acteurs gewerkt. Dinsdag wordt ook een boekenreeks over het beruchte Groningse gebouw gepresenteerd.