Dinsdag 18 september: Boudewijn Smits over Loe de Jong, historicus
Loe de Jong, tijdens de oorlog presentator bij Radio Oranje, werd een bekende Nederlander door zijn televisiedocumentaire De Bezetting en schreef het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Drs. Boudewijn Smits doet promotieonderzoek naar het leven van Loe de Jong.

Dinsdag 16 oktober: Jolande Withuis over Pim Boellaard, verzetsman van het eerste uur
Verzetsman Pim Boellaard ontkwam aan een terdoodveroordeling in het Eerste OD-proces en werd een bindende factor in de organisaties van oud-kampgevangenen, die tijdens de Koude Oorlog door tegenstellingen werden verscheurd. Gevierd auteur dr. Jolande Withuis schrijft een biografie over Boellaard.

Dinsdag 27 (!) november: Martijn Eickhoff over Peter Debye, fysisch chemicus
In 2006 ontstond commotie over de Nederlandse Nobelprijswinaar Debye, die zich antisemitisch en nazistisch zou hebben opgesteld. De universiteiten van Utrecht en Maastricht, die een prijs en een instituut naar Debye hebben genoemd, vroegen het NIOD om informatie. Dr. Martijn Eickhoff verricht onderzoek naar de kwestie.

Dinsdag 18 december: Marjan Schwegman over Reina Prinsen Geerligs, schrijfster en verzetsstrijdster
Reina Prinsen Geerligs behoorde tot de verzetsgroep CS-6 en is als een van de weinige vrouwen uit het verzet gefusilleerd in Sachsenhausen. Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, vertelt hoe dit onschuldig ogende meisje ertoe kwam om mee te werken aan het liquideren van prominente handlangers van de nazi’s.

Dinsdag 15 januari: Evelien Gans over Jaap Meijer, historicus/schrijver, en Ischa Meijer, journalist/schrijver
Het leven van Jaap Meijer en zijn zoon Ischa Meijer was getekend door de jodenvervolging, wat leidde tot een complete breuk tussen vader en zoon. Dr. Evelien Gans, bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, schrijft een dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer.

Aanvang lezingen: 15.30 uur – Entree:  7,50 euro (inclusief een drankje); 5,00 euro voor houders museumkaart/vriendenpas NIOD of VMA/studentenkaart./65+-pas. Bij afname van hele serie slechts 20,- euro. Reserveren verplicht via 020 – 620 25 35 of info@verzetsmuseum.org

_____________________________________________
Verzetsmuseum Amsterdam 
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL  tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org