Kom tijdens de Nationale Bevrijdingsdag op vrijdag 5 mei a.s. naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, waar van 10.00-16.30 uur een feestelijk programma wordt georganiseerd in en rondom het museum. Bovendien viert het Bevrijdingsmuseum zijn 30-jarig jubileum.

De gehele dag door is er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog en een tweedehands boeken verkoop met diverse stands. Verspreid over het museumterrein vinden tevens diverse muzikale optredens plaats, waaronder een optreden van Pauwergirls (jaren ’40 zang) en Trio Dixieswing (dixieland orkest). Ook kan er een bezoek gebracht worden aan de spannende Bandritzer, een soort teletijdmachine die dwars door de vrijheidsgeschiedenis heengaat.

Eveneens is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten die deze dag georganiseerd worden. Zo vertellen opa’s en oma’s van 14.00-15.30 uur persoonlijke verhalen over de oorlog, afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling (reserveren is noodzakelijk). Tevens worden er in samenwerking met Grateful Generation Tours spannende fieldtrips georganiseerd in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.Het zijn korte tours van 30 minuten, maar absoluut een must voor jong en oud. Daarnaast is het mogelijk mee te gaan met een open rondleiding om 14.00 uur of om 15.00 uur door de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. Deze expositie vertelt het verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken.Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto’s.

De entree bedraagt € 3,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig.

Leden van de Documentatiegroep ’40-’45 zijn aanwezig met een boekenmarkt.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nlwww.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /bevrijdingsmuseum, twitter: @bevrijding