De naar de toenmalige bevelhebber John Frost vernoemde brug is woensdagavond door zijn weduwe en veteraan Bill Fullton heropend. Dat was na de Tweede Wereldoorlog nooit eerder officieel gebeurd.

De geallieerden kregen na de landing in Oosterbeek de Rijnbrug in eerste instantie wel in handen. Bill Fullton was een van de eerste Britten die voet op de brug zette. Na enkele dagen moesten de geallieerden de brug echter weer afstaan aan de Duitse overmacht. De strijd ging gepaard met zeer veel slachtoffers. De Slag om Arnhem was het eind van de geallieerde opmars. De rest van Nederland moest nog tot mei 1945 op de bevrijding wachten.

Trots

De Rijnbrug is in de afgelopen jaren als eerbetoon aan de oudstrijders overgeschilderd in de legerkleuren grijs en paarsrood van de 1ste Britse Airborne Divisie. Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem zei woensdagavond, dat zij hoopte dat ,,de brug te ver uit 1944” in het vervolg een ,,brug naar de toekomst” zou zijn, die ,,volgende generaties altijd met hoop en trots zullen betreden”. Speciale verlichting zet de brug in het vervolg als een monument in de schijnwerpers.

De heropening van de John Frostbrug was de eerste bijeenkomst in een reeks van Airborne-herdenkingen tot en met zondag. In totaal 450 hoogbejaarde oudstrijders uit de hele wereld zijn naar Arnhem gekomen om waarschijnlijk voor de laatste keer te zien waar zij destijds zo zwaar gevochten hebben. Ook in de regio Nijmegen en in Eindhoven zijn honderden veteranen gearriveerd voor de zestigste herdenking van de operatie Market Garden.

Bron: Brabants Dagblad