Het voorlezen van de namen zal ruim vier dagen en nachten aaneengesloten doorgaan, 112 uur lang, tot woensdag 27 januari. Op die dag in januari 2010 is het precies 65 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Het voorlezen van de namen werd één keer eerder uitgevoerd, in 2005. Dat project leverde toen zo veel indrukwekkende ervaringen op, dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork besloot tot een nationaal vervolg.

Bij het project ’Gesproken Monument’ zal volgend jaar in alle provincies tegelijkertijd worden begonnen met het lezen van de namen. In de loop van de eerste avond gaat het voorlezen verder in Kamp Westerbork in Drenthe, de laatste verblijfplaats op Nederlandse bodem van de oorlogsslachtoffers. Aan het eind leveren schoolkinderen uit heel Nederland een bijdrage aan het voordragen van de namen.

Het project zal ook te volgen zijn via internet en worden vastgelegd op dvd. „Daarmee krijgen nabestaanden en betrokkenen daadwerkelijk een gesproken monument in handen", aldus Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij het voorlezen wordt ook zo veel mogelijk beeldmateriaal getoond in de vorm van bijvoorbeeld familiefoto’s.