Omdat de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal de kennis over het verleden graag wil doorgeven aan de jeugd, werd voor het realiseren van een monument ter nagedachtenis aan de joodse mannen die op 2 oktober 1942 werden weggevoerd uit het werkkamp Twilhaar, contact opgenomen met scholengemeenschap Reggesteyn. Ter hoogte van de ingang van dit voormalige kamp tussen Nijverdal en Haarle, nabij de Paltheweg, wordt 2 oktober een monument onthuld naar het ontwerp van Marjolein Rensen. Het kunstwerk wordt gerealiseerd door Herro de Roest, docent kunstgeschiedenis en handvaardigheid van Reggesteyn. Hij liet vijftig leerlingen een maquette maken nadat Dick Houwaart van de Historische Kring de havo 4-leerlingen had verteld over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het kamp Twilhaar in het bijzonder.

Burgemeester J.J. van Overbeeke mocht zaterdagmiddag blijken van waardering, in de vorm van boekenbonnen, overhandigen aan de makers van de drie als beste uitverkoren ontwerpen. De maquettes van Marjolein Rensen, Berdien van der Maat en Rachel Bulsink zijn te bewonderen op de expositie over het werkkamp Twilhaar die nog tot en met oktober te zien is in het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug aan de Toeristenweg.

Plotseling ontruimd
In de periode 1940 tot begin 1947 bevond zich op de Sallandse Heuvelrug het rijkswerkkamp Twilhaar. Vanaf 10 juli 1942 verbleven hier ruim 85 joodse mannen, tot op 2 oktober van dat jaar het kamp plotseling werd ontruimd. De mannen werden overgebracht naar het doorvoerkamp Westerbork en van daaruit, veelal kort na aankomst, gedeporteerd naar de vernietingskampen in Oost Europa.

De leden Alex Alferink en Jan Fikken van de historische kring kwamen bij toeval dit Nijverdalse werkkamp op het spoor. Er werd later een werkgroep gevormd om een monument ter plaatse gerealiseerd te krijgen.

Marjolein Rensen gaf zaterdag een toelichting op haar ontwerp dat twee fotolijsten omvat. Er bestaat een foto van de joodse mannen in het kamp Twilhaar. Deze is te zien op de expositie in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. ‘Naarmate de tijd verstrijkt, vervaagt de herinnering. Daarom komt in ??n lijst een duidelijke foto en in de andere een vervaagde.’

Dankzij de medewerking van velen kan Herro de Roest zich nu gaan bezighouden met de uitvoering hiervan. Het monument krijgt een afmeting van 110 bij 150 centimeter. De foto’s worden in beton geprint, met daar omheen bronzen lijsten. "Zoals mensen foto’s van dierbaren op de schoorsteenmantel hebben staan", aldus De Roest. "Ik hoop dat het iets losmaakt bij mensen die daar langskomen."

Bron: Joods.nl