De Gravendienst van de Koninklijke Landmacht begon maandagochtend rond halfelf met een graafmachine het speurwerk. Een strook groen aan de Pietersbergseweg in het centrum van Oosterbeek werd over een lengte van ongeveer 7 meter en een breedte van 3 meter afgegraven. Het graafwerk leverde niets op. „We hebben nog geen kogelhuls gevonden”, aldus Geert Jonker, hoofd van de Gravendienst. Rond een uur werd het graafwerk beëindigd.

Tegenover deze krant wees Eef Peeters, directeur van het Arnhems Oorlogsmuseum ’40-’45, in maart dit jaar aan de Pietersbergseweg de plek aan waar een of meer (Britse) soldaten begraven zouden liggen. Daags daarna deed hij een melding bij de gemeente Renkum, waar Oosterbeek onder valt. Die besloot de Gravendienst in te schakelen.

Graven naar soldatengraf in Oosterbeek
Het zit Peeters „niet helemaal lekker” dat de zoektocht zonder resultaat is gebleven. Hij sluit niet uit dat de door hem aangewezen locatie niet helemaal de juiste is en dat er vlak bij de afgegraven grond toch soldaten in de grond liggen. Volgens hem zijn er meer locaties in Oosterbeek waar soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen.

Woordvoerster Mirjam Boomsluiter van de gemeente Renkum stelt dat de gemeente overweegt om met Peeters in gesprek te gaan over de kwestie.

De gemeente vindt het „jammer” dat er geen soldaten zijn gevonden. „We hoopten iets in de grond te vinden. Dan hadden slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een waardige laatste rustplaats kunnen krijgen en hadden nabestaanden zekerheid kunnen krijgen.”

Hoewel er maandag geen soldatengraf is gevonden, heeft de zoekactie wel nut, zei Jonker tijdens een persconferentie voorafgaand aan het graafwerk. „Op deze manier kunnen speculaties uit de wereld worden geholpen en wordt een locatie uitgesloten.” Hij prees het „historisch besef” van de gemeente Renkum door „serieus” om te gaan met de melding. Het komt vaker voor dat de Gravendienst vergeefs naar soldaten zoekt op een locatie.

De Gravendienst krijgt de laatste tijd vaker meldingen van met name ouderen die vermoedens hebben over een soldatengraf uit de Tweede Wereldoorlog.

In Oosterbeek is in 1944 tijdens de Slag om Arnhem zwaar gevochten, ook op de Pietersbergseweg.