Hier is voor de naaste familie gelegenheid afscheid te nemen. Het stoffelijk overschot van de prins wordt zondag 5 december vanaf 12.00 uur overgebracht van paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag. De prins blijft volgens de Rijksvoorlichtingsdienst daar opgebaard tot de dag van de uitvaart.

Het stoffelijk overschot wordt niet gebalsemd. De prins wilde dat niet. Koningin Juliana en prins Claus zijn wel gebalsemd. Bernhard wordt bijgezet in een uniform van de Koninklijke Luchtmacht. De prins wordt op zijn laatste tocht vervoerd op een affuit (onderstel van een kanon).

Rouwbeklag

Maandag 6 december heeft een aantal deputaties – waaronder van Nederlandse autoriteiten, leden van het Corps Diplomatique en hoofden van internationale organisaties – gelegenheid tot rouwbeklag in paleis Noordeinde. Voor het publiek is gelegenheid tot afscheid nemen van dinsdag 7 december tot en met donderdag 9 december, tussen 9.00 en 23.00 uur, meldt de RVD.

Het Koninklijk Huis heeft hofrouw aangenomen tot en met de dag van bijzetting in de koninklijke grafkelder in Delft. Tot Kerstmis is er familierouw. In deze periode worden de reguliere werkzaamheden hervat, maar zijn er geen publieke activiteiten van leden van het Koninklijk Huis, aldus de RVD.

Kamer herdenkt

De Eerste en Tweede Kamer zullen prins Bernhard maandag tijdens een bijzondere verenigde vergadering herdenken. De voorzitters van beide Kamers hebben dat donderdag bekendgemaakt. De herdenkingsplechtigheid begint om 12.15 uur en vindt plaats in de Ridderzaal.

Geactualiseerd om 19.59 uur

Bron: Brabants Dagblad