Nationaal Monument Kamp Amersfoort nodigt iedereen van harte uit voor de herdenking op vrijdag 19 april aanstaande.

Elk jaar herdenken wij op deze dag de overdracht van Kamp Amersfoort door de nazi’s aan het Rode Kruis, op 19 april 1945.

Wij staan stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort in het bijzonder en bezinnen ons op onze hedendaagse vrijheden.

Het thema is dit jaar ‘Gedwongen’, naar aanleiding van de actuele wisseltentoonstelling over de Arbeitseinsatz. 20% van de Nederlandse beroepsbevolking werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland gestuurd en daar tewerkgesteld. Velen overleefden het niet. Kamp Amersfoort fungeerde hierbij als belangrijk doorvoerkamp en diende als strafkamp voor mannen die probeerden de Arbeitseinsatz te ontwijken.

Verschillende sprekers zullen tijdens de herdenking over Kamp Amersfoort, dwangarbeid en uitbuiting in het heden en verleden vertellen.

Praktische informatie:

De herdenking vindt plaats in de buitenlucht en start om 13:30 uur aan de Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ te Leusden.
Graag begroet ik u vanaf 13:00 uur op de binnenplaats.

Het programma eindigt met een wandeling naar de Stenen Man en een bloemlegging daar. Aansluitend is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in het museumcafé.

Vanaf Station Amersfoort Centraal rijden er pendelbussen naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Deze rijden vanaf 12 uur tot 13.30 uur vanaf Halte K. Vanaf 14:30 uur tot 16:30 uur rijden de pendelbussen weer terug naar Station Amersfoort Centraal.

Indien u slecht ter been bent en daarin gefaciliteerd wilt worden kunt u dat vermelden door een email te sturen aan info@kampamersfoort.nl.

Wij hopen u op 19 april te mogen begroeten. Aanmelden is niet nodig.