De Langstraat

Winkeliers komen naar buiten en kijken naar de Schotten die begeleid worden door de Luchtmachtkapel.
Als de stoet bij het stadhuis aankomt wordt het volkslied gespeeld. De veteranen zijn zichtbaar emotioneel. In het gemeentehuis worden ze ontvangen door het gemeentebestuur en wordt er een fotowand onthuld. De foto?s tonen de verwoeste gebouwen en mensen die zijn getroffen door de oorlog. Een Schot wijst een foto aan van een kapot gebouw. ?Waalwijk lag plat en ik was alleen maar bezig met de gedachte dat ik wilde overleven?, vertelt Bob Stacey. Hij heeft tranen in zijn ogen. Een andere veteraan vertelt over zijn ergste herinnering aan de oorlog. ?Ik lag twee dagen in een schuttersput om me te verbergen voor de Duitsers. Het vroor en ik had het ongelooflijk koud?, aldus Dave Mc Kenzie.

Toespraak

In de Hervormde kerk hield burgemeester J. de Geus, organisator Bob de Gouw en Tom Remoufe, leider van de veteranen, een toespraak. Remoufe bedankt iedereen voor het warme welkom. Hij reikt aan de burgemeester een plaquette uit met het logo van de Highland Division, waarmee ze hebben gestreden tegen de Duitsers. Hij blikt ook terug op tien jaar geleden, toen de Schotse veteranen al naar Waalwijk zijn gekomen. ?Het waren er toen meer dan 200 en dit jaar zijn er nog maar vijftien van over. De jongste is nu 79 jaar. Het is een groot gemis dat we de andere kameraden zijn verloren?.
Na de toespraken gingen de veteranen naar het monument bij het Kapelletje aan de Meerdijk, waar ook de Schotse band De Clan Lamont Pipe optrad. In Sprang-Capelle gingen de veteranen op bezoek bij het monument van Jan de Rooij. Leerlingen van de Willem Alexanderschool lazen er een zelf gemaakt gedicht op.
De Schotten brachten ook een bezoek aan Kaatsheuvel en Loon op Zand.

Bron: Brabants Dagblad