De Duitse deelstaat Thüringen gaat proberen het voormalig concentratiekamp Buchenwald bij Weimar op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. De onderwijsminister van de deelstaat, Christoph Matschie, kondigde dat vrijdag aan. Het idee voor de lijst kwam van onder anderen Hongaarse overlevenden van het kamp.
De nazi’s hielden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250.000 mensen in het kamp gevangen. Naar schatting 3300 Nederlanders werden in de oorlog naar Buchenwald getransporteerd. Minstens 497 van hen kwamen om in het kamp, dat op een heuvel 8 kilometer ten noorden van de stad Weimar is gebouwd. Officieel zijn in totaal 34.000 mensen in het kamp overleden, maar schattingen spreken van meer dan 50.000 doden.

Buchenwald dat nu eenherdenkingsplekis, moet op de erfgoedlijst als getuigenis van de gruwelijkheden van het naziregime en van de geschiedenis van de 20e eeuw, stelt Thüringen. Het historische centrum van de stad Weimar is al voor een deel tot werelderfgoed benoemd.

Het vernietigingskamp Auschwitz in Polen staat ook op de lijst. Buchenwald zou het eerste voormalige kamp op Duitse bodem zijn dat de erkenning krijgt.

Bron: RD.nl