Opvallend was de zorgvuldigheid waarmee alle voertuigen gerestaureerd en tentoongesteld werden. Naast een algemeen beeld van de Tweede Wereldoorlog zag men veel bijzonderheden over de lokale en regionale gebeurtenissen in die periode. Jammer vond ik het als lid van de Documentatiegroep ’40-‘45, dat de kranten en andere documenten waren opgenomen in een algemene chronologische tijdslijn en niet thematisch waren gerangschikt. Hierdoor kregen bijzondere items zoals een top secret operatieplan van Overlord, de invasie in Normandië, niet de aandacht die zij in mijn ogen verdienden.
Op de bovenverdieping van het museum konden wij onder het genot van een kop koffie de gehele tentoonstellingsruimte overzien. Tevens genoten wij van de thematische tentoonstelling met zeer zeldzame en speciale spelletjes en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog, natuurlijk afkomstig uit de collectie van ons lid G. van Diggele.
Opvallend was de toiletruimte voor de bezoekers, buiten opgebouwd uit gestapelde munitiekisten met boomstammen en zeil als dakbedekking.
De heer Reintjes vertelde dat hij tegenwoordig zoveel materiaal krijgt aangeboden dat er een aquisitiestop is ingevoerd. Er zijn gewoonweg niet genoeg medewerkers om alle materialen op de juiste wijze te conserveren en te restaureren.
Na de uitstekende en gezellige lunch in de Menkemaborg vertrokken wij per bus voor een gecombineerde battlefieldtour en bunkerroute door Noord-Groningen. Na de inleiding door onze organisator Jan Ploeg, nam de zeer deskundige gids, de heer Frans Lenselink, het woord en de leiding over.
Terwijl wij erlangs reden en regelmatig uitstapten, vertelde hij over de hevige strijd, die op het eind van de oorlog, op 2 mei 1945 de laatste gevechten bij de Eemskanaalbrug en Farmsum, in deze streek gevoerd is.
Delfzijl was naar de landzijde toe sterk verdedigd, onder andere met behulp van geïnundeerde gebieden. Slechts na hevige gevechten gaven de Duitsers zich over, waarbij aan beide zijden, maar ook onder de burgerbevolking nog veel slachtoffers vielen. Ook de heer Reintjes was met ons meegegaan, omdat de bunkers onder het Museum 1939-1945 vallen.
Hierdoor kregen de themadaggangers een buitenkansje: zij konden bij de Batterij Termunten een munitiebunker ook van binnen bezichtigen evenals een nabijgelegen luchtafweerbunker, vanwaar je van het dak een goed idee van het schootsveld kreeg.
De luchtafweer was hier sinds mei 1940 al zeer sterk, met 12,5 cm geschut werden de havens van Delfzijl en Emden verdedigd.
In het plaatsje Wagenborgen hebben wij het monument voor de gesneuvelden van het Canadian Scottish regiment en omgekomen Wagenborgers bezocht.
In de Delfzijlpocket is op het eind van de oorlog tien dagen keihard gevochten, waarbij de Duitsers artilleriesteun kregen van 28 cm kanonnen op het eiland Borkum. Deze richtten zeer veel materiële schade aan en kostte velen het leven.
Deze strijd is uitgebreid terug te vinden in de themamap die allen kregen uitgereikt, maar ook in het boek “Canadezen in actie”van de schrijvers H. Bollen en P. Vroemen.
Via het havengebied van Delfzijl werd de battlefieltour en bunkerroute bij het Museum 1939-1945 afgesloten, waar wij de reisleider en de museumeigenaar, maar vooral de organisatoren van deze dag, onze webmaster Peter Krans en PR-man Jan Ploeg hartelijk bedankten voor deze uitstekend georganiseerde en geslaagde dag.
Het was een heel eind rijden, maar dat was het dubbel en dwars waard.
Bedankt Jan en Peter!
Dirk Docter
Foto’s: Dirk Docter en Herman van Benthem