Eerst twee andere themagangers opgehaald in Maassluis en via een omweg naar Hoek van Holland omdat de Maasdijk weer eens was afgesloten.

Welkom geheten door onze goede vriend Dirk Ruis.

In zijn inleiding beschreef hij met een powerpointpresentatie de hele geschiedenis van de kustverdediging vanaf de Romeinen tot nu toe, erg interessant en toekomstige doelstelling van het fort om aan alle tijdsvakken met dioarama’s aandacht te gaan besteden. Ze willen persé geen oorlogsmuseum zijn.

Doelstelling is om te laten zien hoe men in het fort leefde en werkte, met name tijdens de mobilisatie 1914-1918.


 

Er zijn twee werkgroepen oud-gedienden: de lichting 1939-1940 en de lichting 1946-1947 toen het fort marinekazerne was. Deze groepen houden twee bijeenkomsten per jaar.
Het fort werd tussen 1881 en 1889 gebouwd en het leven in het fort was echt geen pretje.

Gemobiliseerden uit WO I mochten alleen in hun “werkgebied” komen en zagen in de tachtiger jaren voor het eerst van hun leven de rest van het fort.

In 1989 werd het Fortmuseum geopend door toenmalig minister van defensie Frits Bolkestein.
Dit jaar wordt de 300.000e bezoeker verwacht.
Ook is men bezig met een schoolproject voor het VWO om thematische onderwerpen per groep te behandelen.

Op 14 en 15 december 2007 wordt het project “vlucht uit de oorlog” uitgevoerd, zie de website van het museum www.forthvh.nl 

Hierna begonnen we met het eerste deel van de rondleiding. Heel veel prachtige diorama’s, de poppen worden helemaal in eigen ateliers gemaakt, madame Tussaud zou er trots op zijn.
Wij liepen met Dirk Ruis mee. Dirk geeft al twintig jaar rondleidingen en beheerst de stof, hij springt makkelijk op een ander onderwerp over en geeft dan weer inhoudelijke informatie.

Tussen twaalf en één de lunch, heerlijke soep, broodjes, kroket, koffie.

Na de lunch werd de rondleiding vervolgd, trap of en af, gangen door, nog meer diorama’s. Met 80 vrijwilligers hebben ze er wat moois van gemaakt en de vrijwilligers waren  ook vandaag hard aan het werk.

Er is veel onderhoud nodig, groot vochtprobleem, we zagen prachtige structuren van zoutkristallen aan de plafonds hangen.

De stichting heeft 5 miljoen euro subsidie gekregen en praten nu met aannemer, bouwbedrijf Rotterdam etc. over hoe het te besteden, terwijl er door die bedrijven al aardig wat in rekening wordt gebracht. Wat er uiteindelijk daadwerkelijk aan het groot onderhoud besteed kan worden weten ze niet.
Om drie uur waren we klaar met de rondleiding en kregen we wat aan de bar te drinken.

In het laatste diorama, van de kruitkamer, toonde Dirk een olielampje en zei dat ze helaas geen origineel olielampje met spiegel hadden. Ik heb hem gezegd dat ik er zo één had en hem beloofd deze aan het fort te schenken.

We hebben nog even buiten over het terrein gelopen en foto’s gemaakt. Het was inderdaad prachtig weer.
Op de terugweg in de file gestaan op de Maasdijk, hierdoor konden we goed de overblijfselen van de antitankgracht en Duitse bunkerverdediging bekijken.

Een bijzonder geslaagde dag waarin ik, ondanks vele eerdere bezoeken, veel nieuws gezien en gehoord heb en ons een blik op het werk van de vrijwilligers in het museum gegeven werd.
Namens alle themagangers van de Documentatiegroep ’40-’45 wil ik in mevrouw Gré Meijer en Dirk Ruis iedereen van Fort aan den Hoek van Holland bedanken voor de geweldige dag die ze ons gegeven hebben.

Op de eerste foto bewonder ik de Biber dwergonderzeeër die in 1990 in de Nieuwe Waterweg is teruggevonden.


 

<


 


Op deze foto het diorama: Medische Zaal, waar de arts op zoek is voor het Natuurhistorisch Museum naar de laatste schaamluis van Nederland!

Dirk Docter