emael1

ZATERDAG 4 JULI 2015

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat een van de spectaculairste acties uit de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd werd. Met de inzet van een nieuw soort strijdmacht, namelijk parachutisten en zweefvliegtuigen, en een nieuw wapen, holle ladingen, schakelde het Duitse leger op 10 mei 1940 binnen 15 minuten het sterkste fort ter wereld, Fort Eben Emael in België, uit. De Duitse inzet in 1940 van parachutisten en zweefvliegtuigen deed Engeland en later ook Amerika besluiten om ook parachutisteneenheden op te richten. Daarbij kopieerden men aanvankelijk de uitrusting van de Duitsers veelal buitgemaakt in Nederland. De inspanningen van de geallieerden resulteerden vier jaar later in de inzet van parachutistendivisies in Normandië en Nederland.

De Vereniging Vrienden van het Airborne Museum organiseert op zaterdag 4 juli in samenwerking met de Documentatiegroep ’40-’45 en Battlefieldtours Groningen een eenmalige Battlefield tour naar het informatiecentrum “De Brug” bij het Albertkanaal in België en het nabij gelegen Fort Eben-Emael. Het onlangs geopend informatiecentrum geeft een beeld van de verdediging in 1940 van de bruggen over het Albertkanaal en de rol die het Fort Eben-Emael hierbij speelde. Het Fort Eben Emael wordt onder leiding van een Nederlandssprekende gids bezocht.

De Battlefield tour vertrekt om 08.30 uur vanaf het station Ede-Wageningen met een bus naar het informatiecentrum”De Brug” in Vroenhoven. Vervolgen wordt een lunch gebruikt in Kanne, België. In de middag volgt een rondleiding door een deel van het fort Eben-Emael. In dit goed bewaarde fort zijn diverse ruimtes ingericht zoals ze in 1940 gebruikt werden. Diverse al dan niet vernielde geschutsopstellingen zijn nog aanwezig. Als de tijd en het weer het toelaat zal nog een wandeling bovenop het fort waar de Duitse zweefvliegtuigen landden volgen. Rond 17.00 uur is de terugtocht naar Ede waar we om 19.00 uur denken aan te komen.

Datum : zaterdag 4 juli 2015.
Vertrek: 08.30 uur vanaf station Ede-Wageningen bij het busstation aan de Edese uitgang. Hier is voldoende gratis parkeerplaats. Ede is goed bereikbaar per spoor.

De tour is inclusief vervoer, toegang tot “De Brug” en Fort Eben-Emael, gids en lunch. Kosten € 50,00 over te maken op rekeningnummer IBAN NL33 INGB 0005 1137 51 t.n.v: Vrienden van het Airbornemuseum te Oosterbeek onder vermelding van BFT 4 juli. Uw betaling is tevens uw aanmelding.

Minimum aantal deelnemers 25. Maximum aantal 45. U krijgt alleen bericht als de tour volgeboekt is. Neem voor meer informatie contact op met w.boersma@wxs.nl / 0318-639633.

emael2