Ernst-Casemirlaan-groningen-568pxIn 2013 is er een Battlefield tour gehouden die de bevrijding van het zuidelijk deel en het centrum van de stad Groningen tot onderwerp had.

Op zaterdag 18 april 2015 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met de Documentatiegroep ’40-’45 en Battlefield tours een battlefield tour met als onderwerp: “De bevrijding van het noordelijke en westelijk deel van de stad Groningen” nu 70 jaar geleden. Tevens wordt een bezoek gebracht aan het Canadian Allied Forces 1940-1945 museum. Dit vrij onbekende particuliere museum is gelegen aan de Ulgersmaweg in Groningen.

Zie www.canadianalliedforces.com.

Tussen 14 en 18 april 1945 is er hevig gestreden om de stad Groningen. Daarbij zijn grote delen van de binnenstad in vlammen opgegaan. Toch zijn er nog veel opmerkelijk locaties en sporen van deze strijd terug te vinden Ook is er een schat aan fotomateriaal bewaard gebleven. Dit maakt, met de uitleg van ter plaatse goed bekende gidsen, de “Slag om Groningen” een ideaal onderwerp voor een battlefield tour.
De gidsen voor die dag zijn Joël Stoppels, battlefieldgids in Groningen en Wybo Boersma, geboren en getogen Groninger en als kind getuige van de gevechten.
Beiden zijn tevens gidsen van de International Guild of Battlefield Guides.

De battlefield tour begint om 10.00 uur bij het VVV kantoor op de Grote Markt in Groningen. Voor de deelnemers die per auto komen zijn er aan de rand van de stad P & R parkeerplaatsen vanwaar een bus u naar de Grote Markt brengt. Komt u met de trein dan is er een busverbinding met de Grote Markt. Lopend is het 15 minuten. .

De deelnemers krijgen onder het genot van een kop koffie eerst een uitleg over de acties in west en noord Groningen. Vervolgen gaan we ongeveer 2 uur wandelen met diverse stops. Na een uitgebreide lunch gaan we vervolgens met militair vervoer naar het museum. Rond 16.30 uur zijn we weer op de Grote Markt terug.

De kosten zijn € 27,50 per persoon. ( Inclusief koffie, lunch, rit naar het museum, museumbezoek en een speciaal gemaakte battlefieldgids).

Betaling voor 30 maart op rekeningnummer IBAN: NL33 INGB 0005 1137 51 t.n.v. Vrienden vh Airborne Museum te Oosterbeek met vermelding van naam en adres.

 

Voor verder inlichtingen zie:
www.battlefieldtours.nu
www.vriendenairbornemuseum.nl/

Mailen mag ook: w.boersma(at)wxs.nl
Telefonisch contact: 0318-639633.