De Tweede Wereldoorlog duurde nergens zo lang als op Texel. Pas op 20 mei 1945 werd het eiland door de Canadezen bevrijd. Dat was het gevolg van de muiterij van de Georgiërs die op 6 april was uitgebroken en eindigde toen het in de rest van het land al weken lang vrede was.

Bij deze zogeheten Russenoorlog kwamen ongeveer 1500 Georgiërs, Duitsers en Texelaars om het leven. In 2015 zal Bevrijdingsdag worden gevierd op de voor Texel juiste datum: woensdag 20 mei. Een speciale groep die nauw samenwerkt met het Texelse 4/5 mei comité is druk bezig met een feest- en herdenkingsprogramma waarbij alle dorpen van het eiland worden betrokken en waarbij ook belangstellenden van het vasteland van harte welkom zijn.

Activiteiten

Het begint met een rondrit met oude legervoertuigen die de avond tevoren door de Koninklijke Marine aan land zijn gezet. In alle zeven dorpen van het eiland wordt gestopt voor optredens, o.a. door de tot nieuw leven gewekte Andrews Sisters. Centrum van het feestgedruis is het vliegveld waar een roadshow wordt gehouden en waar diverse kramen zijn met spullen uit de oorlog en presentaties/demonstraties over het dagelijks leven van de burgerij onder oorlogsomstandigheden. In een speciale kraam kan men kennis maken met producten uit Georgië. Er zijn lezingen en rondleidingen in samenwerking met het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum en op een podium speelt een groot orkest, mogelijk de Marinierskapel. Verder komt er een verteltheater en worden diverse spelactiviteiten voor kinderen georganiseerd.

Elders op Texel is ook het nodige te beleven. In alle dorpen passeert het bevrijdingsvuur, de capitulatie wordt nagespeeld en bij allerlei gebouwen worden grote foto’s getoond van de verwoestingen die in 1945 op diezelfde plek werden aangericht. Het is de bedoeling de dag spetterend af te sluiten met een muzikale show.