Terugblik 40-45

We hebben al eerder in Terugblik stilgestaan bij het vertrek van de regering en Koninklijke
familie naar Engeland (Terugblik 494,495 en 496, april-augustus 2010).

Ons lid  kijkt vanuit Scheveningen naar het vertrek uit Hoek van Holland en heeft daarbij veel aandacht voor de rol van watervliegtuigen. Het eerste gepubliceerde deel uit het oorlogsdagboek van Koos Speenhoff was de aanleiding. Koos noteerde de vliegtuigwrakken op het strand van Scheveningen.

Ook is er een verslag van een onderzoek naar een monument in Zwolle.

Er staan foto’s van vijf slachtoffers in, maar weinig achtergrondinformatie over wie ze waren of waarom de Duitsers hen hebben gedood, zo kort voor Zwolle werd bevrijd. Wij hebben in onze onvolprezen database gezocht naar aanvullende informatie over het monument en de mensen die erop staan. In het artikel leest u de gegevens die wij hebben gevonden over de
slachtoffers en de reden van hun executie.

Een andere auteur toont hoe een oude jeugdherinnering kan leiden tot een speurtocht en uiteindelijk naar dit artikel rond een Horsa in het gebied tussen Geffen en Oss, ten tijde van de Slag om Arnhem.

Een aanmoediging voor alle leden: we maken het blad en de vereniging samen. Is er iets mooiers dan je eigen onderzoek in Terugblik afgedrukt te zien? Bovendien kunnen alle andere leden daar ook van meegenieten.

De eerste Terugblik zonder Boekendienst, voor het eerst in al die jaren, roept een terugblik op en een ode aan de Boekendienst . Een lid gaat op zoek naar een Rotterdamse communistische verzetsman en deelt zijn bevindingen met ons.

U kent mij van mijn werk als opmaker van dit blad. Daarnaast heb ik andere interesses. Zo was ik jarenlang betrokken bij de herdenkingen rond het Joodse Kindermonument in Rotterdam en het schrijven van het ‘Supplement Verhalen en gedichten bij het onderwijsproject van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument, getiteld: ‘Jij hoort
in onze klas!’ Deze handleiding, met ieder jaar nieuwe verhalen, gaven  basisschoolonderwijzers de stof waarmee ze de lessen konden voorbereiden, en: voorzien van de noodzakelijke achtergrondinformatie.

Er waren nog vele verhalen die niet verteld werden. Zoals dit verhaal over de vondst van drie fotootjes in een blauwe giro-envelop. U leest waar dat toe leidde.

Een ander lid heeft het neerstorten van het eerste geallieerde vliegtuig beschreven, dat voor de kust van Hoek van Holland na een luchtgevecht met Duitse toestellen in juni 1940 is neergestort.

Misschien voelt u zich aangesproken door deze artikelen en hebt u de aanvechting gekregen om over uw interessegebied of een speciaal item uit uw verzameling te schrijven.

Deel uw kennis met anderen en laat hen kennis met u maken.