Hebt U, net als zoveel andere mensen in de hele wereld, behoefte aan hoop en moed omdat de coronacrisis langer duurt dan verwacht? Dan is het een goed idee om het artikel van ‘De puzzel die Nederland hoop gaf’ te lezen in deze Terugblik. Dat artikel vertelt ons het verhaal van een puzzel waar honden op te zien zijn. In de hem kenmerkende soepele stijl legt de auteur uit dat die honden symbool stonden voor de diverse leiders in die periode, onder wie Winston Churchill.
Alsof dat niet genoeg is, is de lamp die in de puzzel wordt afgebeeld, oranje – de kleur van het Koningshuis! De puzzel werd een symbool van verzet tegen de Duitse overheerser. Zoals U begrijpt, kunnen wij als redactie de coronapandemie niet wegnemen uit Uw leven. Maar we proberen wel artikelen te publiceren, die U even doen glimlachen en de pandemie doen vergeten.
In dit nummer ook vertelt een auteur over een bezoek aan STALAG X B – een concentratiekamp dat niet ver verwijderd is van de voormalige kazerne Seedorf. Het is, zoals de auteur laat zien, een plek waar de tijd heeft stilgestaan.
Een derde artikel vertelt ons het fascinerende verhaal van het magnetron. Omdat er zoveel leed was in de Tweede Wereldoorlog, hebben veel mensen de natuurlijke neiging om deze periode louter als gitzwart en negatief te bestempelen. Vaak is oorlog wel een stimulans voor technologische ontwikkelingen – de strijdende partijen zijn op zoek naar nieuwe wapens om sterker te worden op het slagveld. Ik heb het artikel geboeid gelezen en dat is een groot compliment voor de auteur. Ik ben van huis uit immers een alfa (ik denk nog steeds dat de zon om de aarde draait in plaats van andersom) maar zelfs ik begreep de technische uitleg. De mooie afbeeldingen completeren dit fijne verhaal.
Verder in deze Terugblik vindt U een interessant verhaal van mei 1940 in Rotterdam. Een lid vond op een antiekmarkt een schoolschrift, met daarin de aantekeningen van een jonge Rotterdamse. ‘Van de Waalhaven stijgen steeds rookwolken op’, meldt zij onder andere. Sinds enige tijd woon ik in Rotterdam en heb ik pas echt beseft hoe groot de wonden zijn die de Tweede Wereldoorlog in het hart van de stad heeft geslagen.
Verder completeert de auteur zijn mooie trilogie over de Blitzkrieg in Zuid-Limburg met een lezenswaardig verhaal over Maastricht. En – last but not least – hebben we ook weer een ‘Ergens in Nederland’, de rubriek waarin lezers gevraagd wordt om een poging te wagen foto’s uit de Tweede Wereldoorlog te duiden.