Soms vallen puzzelstukjes ineens op hun plaats.

Op de binnenomslag van het januarinummer van Terugblik stonden Mededelingen van de Kern ( top) van de LO-LKP met een verslag over een bomaanslag door het verzet in Amsterdam. Los daarvan in het aprilnummer het artikel op basis van een verslag van het NIOD over de Tijdbom in de Passeerdersschool. Uit de nalatenschap van een Amsterdamse politieman een melding van een “doorgangslager” te Schalkhaar . Over dit “doorgangslager” was niets bekend, totdat bij de redactie het artikel over de Duitse brandweerauto in Amsterdam binnenkwam.

Een artikel van Gerard Koppers. Tijdens de februaribeurs in Voorthuizen vroeg hij of wij interesse hadden in een artikel over een uit Duitsland meegenomen brandweerauto naar Amsterdam. Natuurlijk wilden we dat graag. Daarin het antwoord op de vraag rond Schalkhaar.

Dan merk je het belang om samen bezig te zijn met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ieder heeft een eigen interessegebied en ineens kun je elkaar helpen om antwoorden op vragen te vinden, een meerwaarde van het lidmaatschap.

Willem Oldenburg deed onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van de Schietbaanlaan in Rotterdam. Net als veel andere straten getroffen door het oorlogsgeweld. Bijzonder was dat hier het Joodse ziekenhuis stond. U leest er meer over.

Peter Schaapman trof tijdens een bezoek aan het NIOD niet alleen een bijzonder document over een mislukte verzetsactie in Amsterdam. U las daar in het vorige nummer over. Nu neemt hij ons mee op stap als een “SD’er”.

Chris Scholtens schreef jaren geleden regelmatig stukjes in de Terugblik in de serie “Stampende laarzen”. Hij pakt de draad weer op over Duitse verdedigingswerken in Groningen en doet een oproep.

In Ergens in Nederland wordt uw hulp ingeroepen bij het herkennen van foto’s.