Gerard Dogger - Tweede Wereldoorlog

Voorwoord:

Gerard Dogger zou, denk ik, wel oog hebben gehad voor de onvoorspelbaarheid van het leven. Een lid van verdienste heeft een prachtig artikel over Gerard geschrevenen daar kunt U deze maand van genieten in de Terugblik. Dat genieten gaat volgende maand verder: dan publiceren wij een tweede artikel over de Doggers, met als thema hoe dit gezin de Tweede Wereldoorlog overleefde. Deze maand vertelt Ren. over het fascinerende leven van Gerard, dat overliep van de onverwachte gebeurtenissen. Zo bevond hij zich op 6 maart 1940 op een onderzeeër die in de haven van Den Helder werd aangevaren door een bewakingsschip. ‘Het schip zonk,maar Gerard werd gered’. Een jaar later ontsnapte Gerard opnieuw aan een ramp. De SD kwam naar zijn onderduikadres en pakte daar Johan Schimmelpenninck op. Gerard ontkwam, ongezien, op miraculeuze wijze. Het artikel is een mooi voorbeeld van de bizarre wendingen die het Lot kan nemen.

In een fijn artikel kijkt één van de oprichters van onze Groep, kort terug op wat de Documentatiegroep ’40-’45 hem heeft gebracht. Een van de hoogtepunten die hij beschrijft, heeft betrekking op het door hem opgerichte museum in Vlaardingen. In 2018 ontving hij daar leden van de Documentatiegroep ’40-’45 voor de viering van het 55-jarig jubileum. Hij heeft er, getuige het artikel, nog steeds fijne herinneringen aan. Lees ook de felicitaties van onze voorzitter aan hem op pagina 2!

Een andere auteur staat stil bij de overval op het hoofdbureau van politie in Rotterdam in 1944. Op kundige wijze laat hij zien dat de geschiedschrijving nooit ‘af ’ is – toen hij in de materie dook, bleek dat veel vragen nog steeds niet zijn beantwoord.