Eén van de (weinige?) voordelen van ouder worden is dat je, althans dat idee heb ik,  dingen beter begrijpt en aanvoelt. Toen ik een kind was, ging ik altijd met mijn moeder naar de Dodenherdenking op 4 mei, maar het was voor mij, ook al kende ik de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, toch vooral een wandeling in de avondzon. Dit jaar zat ik in mijn studeerkamer. Op mijn computerscherm volgde ik de herdenking, terwijl ik uit het raam kijkend twee vlaggen in mijn straat halfstok zag hangen. Het deed me veel, met name die vlaggen. De pijn van de Tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten en het verlies van zoveel mensenlevens zal altijd deel uitmaken van wie we zijn.
We mogen de Tweede Wereldoorlog dus nooit vergeten en dat is natuurlijk een kerndoel van de Documentatiegroep. Ons blad levert daar een bijdrage aan. Ook in deze Terugblik staan er weer interessante artikelen.

Een artikel vertelt over de Balkan, een gebied dat niet zo heel vaak aan de orde komt in ons blad. De Duitsers noemden de guerrillaoorlog daar een Bandenkampf, alsof het een strijd was tussen rivaliserende maffiabendes. Het artikel is op een fijne wijze geïllustreerd en ook dat maakt dat het een interessant stuk is geworden.

Een andere auteur, die vaak lange en boeiende artikelen voor ons schrijft, verhaalt een episode uit het leven van zijn vader, Arie Willem. Deze had een kruidenierswinkel in Den Haag. Het hart van vader zat op de goede plek want hij ‘rommelde en scharrelde’, zoals de auteur het uitdrukt om mensen te helpen. Even dreigde dat mis te lopen, want er dreigde een Duitse controle. En bij controles komt ‘gerommel en gescharrel’ vaak aan het licht. Gelukkig had er net op tijd een ‘welkome inbraak’ plaats die vader tegen onheil beschermde. Een derde artikel maakt ons deelgenoot van een bijzondere ervaring in Samara.

Het vierde artikel legt uit wat de Panther-Stellung was en vertelt hoe het door allerlei
lokale initiatieven inmiddels mogelijk is om delen van deze verdedigingslinie te bezoeken.

In een lange recensie wordt stilgestaan bij een uiterst curieus historisch verschijnsel, namelijk dat Canada zijn eigen heldenrol in de Tweede Wereldoorlog is vergeten. Hoe heeft dat kunnen gebeuren??