Die 15-jarige jongen is Thomas Blatt uit Polen. Hij werd in Sobibor te werk gesteld en moest persoonlijke documenten verbranden van gevangenen en hun bezittingen sorteren. Later zou hij deelnemen aan de wereldberoemde opstand waar de film Escape From Sobibor over is gemaakt. De (geplande) opstand brak uit op 14 oktober 1943 onder de joodse gevangenen, met als doel in de verwarring te ontsnappen. De opstand en vlucht was uiteindelijk voor 47 mensen succesvol, onder wie Blatt. Een onbekend aantal gevangenen moest het direct of in de dagen erna met de dood bekopen.


Na de oorlog is Blatt altijd nog betrokken gebleven bij het gedenken van de verschrikkelijke praktijken die zich in Sobibor hebben afgespeeld. Zo heeft hij onder andere een website over Sobibor gemaakt en zet hij zich in voor het museum dat bij Sobibor is geplaatst.

De tentoonstelling heeft een grote Nederlandse inbreng. De periode die Jules Schelvis van Sobibor meemaakte komt bijvoorbeeld aan bod. Schelvis is een van de achttien overlevenden van de 34.000 Nederlandse joden die naar Sobibor werden gedeporteerd.


De tentoonstelling is een onderdeel van het Masterplan Sobibor, dat als doel heeft om Sobibor als gedenkplaats beter op de kaart te zetten. Het Masterplan voorziet verder in een nieuw herinneringscentrum en een verbetering van de de inrichting van het museum Sobibor. De expositie is mede mogelijk gemaakt door een financi?le bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.


De rondreizende tentoonstelling Vernichtungslager Sobibor is van 8 juli tot 3 oktober 2004 in Nationaal Monument Kamp Vught te zien.

Bron: joods.nl