De beide kunstenaars togen vier keer naar Berlijn om er interviews met bejaarde bewoners en video-opnamen te verzamelen. Tom America, die al vanaf 1997 met stemmen als uitgangspunt volstrekt afwijkende composities schrijft, maakte er odes mee aan de steden Tilburg, Amsterdam, Brussel, Oostende, Dover en Sienna. Nu is Berlijn aan de beurt.
?Berlin Tempelhof 2004? toont het Berlijn van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In het eerste deel mengen America en Moonen zwart-wit beelden met muziek, uitgevoerd door het sextet van Tom America. In het tweede deel komt er langzaam kleur in de beelden. De filmbeelden van Rob Moonen en de muzieksamples van Tom America worden op de podia gemixt. ?Ingeblikt? materiaal wordt afgewisseld met op dat moment toegevoegde fragmenten.
Rob Moonen benadrukt dat hij volstrekt intu?tief te werk is gegaan. ?Bijna na?ef? zet hij zijn filmfragmenten in. Aanvankelijk synchroon met de muziek lopende beelden heeft hij weggelaten. Ervoor in de plaats legt hij naar eigen inzicht beelden over de geluidssamples.
Het resultaat van ?Berlin Tempelhof 2004? mag er zijn. Uit mist en ruis duiken langzaamaan beelden op, die m?t de stemfragmenten van Berlijners, uiteindelijk het verhaal van Tempelhof en de verwoeste stad vertellen. Beelden van de Olympiade ?36, Hitler, vliegtuigen, een zeppelin en standbeelden, listig gemixt met de opnames die afgelopen jaar in Berlijn zijn gemaakt, vertellen het verhaal van een belangrijke episode in de geschiedenis van Europa. Mooi is dat, want het project maakt niet voor niets deel uit van ?Europa in Brabant?.
?Berlin Tempelhof 2004? van Tom America en Rob Moonen. Premi?re Tilburg, museum De Pont, 14.00. Verder nog o.m. 8 nov Breda, 13 nov Den Bosch, 23 nov Helmond, 3 dec Eindhoven. Voor speellijst zie http://www.europainbrabant.nl.

Bron: Brabants Dagblad