Lezing 24 april 2017 20.30 – 21.30 uur

Gerrit Hendrik van Eerden:

’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging’ De verhalen van mijn vader – Onderduikmuseum Markt 12 Aalten

Nadat voor de pauze de ledenvergadering van de Vereniging Aaltense Musea plaatsvindt, waar het bestuur de leden informeert over de toekomst van de musea, is er na de pauze een lezing. Dit keer vertelt Gerrit Hendrik van Eerden, auteur van het boek “’t Ruwhof, hoo ut d’r hear ging” over de verhalen van zijn vader.

Hij gaat daarover in gesprek met de zaal. Een ieder is welkom (ook niet leden). De toegang is gratis. Nog enkele exemplaren van het boek, 2e druk zijn dan verkrijgbaar voor € 16,50.

Gerrit Hendrik van Eerden vertelt over de vele persoonlijke verhalen die hij heeft opgetekend over de Tweede Wereldoorlog. Verhalen die ook een nieuw licht werpen op aangrijpende gebeurtenissen uit deze donkere periode zowel op ’t Ruwhof als ook in de buurt en in de buurtschappen Dale en Barlo plaatsvonden. Hij betrekt daarbij niet alleen de geschreven herinneringen en de gesprekken met zijn vader, maar ook met Hans Ligterink waardoor hij besluit om alles op te schrijven. Daarbij zijn ook verhalen die zijn vader niet kon optekenen ‘umdat ‘t soms te nao kwam’. Het boek bevat zo de reconstructie over de dood van Leslie Pulfrey in het weiland in Barlo, de crash van de Lancaster bij de Radstake en het levend houden van deze herinnering. Ook de gebeurtenissen tijdens de twee overvallen en de schietpartijen die in buurt voor de nodige onrust zorgden zijn treffend omschreven. Het wonder op d’n Aaltense Es. De voelbare spanning en angst in de verhalen van zijn tante Christien en de moeder van Hans Ligterink, Sina Ligterink- Brusse zijn aangrijpend. Emotioneel is ook de nasleep en de gevolgen en het stille leed en de trauma’s van oorlogsslachtoffers. Na de soms kille reacties en tegenwerking bij de opbouw van de boerderij spreekt uiteindelijk toch vooral de dankbaarheid: WE WAREN WEER VRIJ!

In tegenstelling tot wat in de uitnodiging voor de ledenvergadering is vermeld, zal dus niet Marian Nijman haar verhaal doen over dominee Slomp (alias Frits de Zwerver) en Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek). Deze lezing zal op een ander moment plaatsvinden.

Zie voor de meest actuele informatie: www.aaltensemusea.nl

 

Onderduikmuseum – Markt 12

Markt 12-14-16  7121 CS Aalten

 

Openingstijden:

Dinsdag t/m zaterdag 10.00  – 17.00 uur.

Zondag  13.00 – 17.00 uur.

Maandag gesloten.