Geachte reiziger,

We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor 2017.
Er zijn veel verzoeken voor onderstaande bestemming en hebben daarom weer een interessante reis voor 2017 in elkaar gezet.

U gaat toch ook mee ???

STRASBOURG en Natzweiler Struthof 5 dagen
zaterdag 7 t/m woensdag 11 oktober 2017

Inbegrepen:
– reis met luxe touringcar
– 4 hotelovernachting met ontbijt in Strasbourg (F)
– 1 x diner in een restaurant in Strasbourg
– bezoek aan Metz met zijn Kathedraal
– bezoek aan Molsheim
– entree van Fort Mutzig
– bezoek aan concentratiekamp Natzweiler Struthof
– bezoek aan Petit Donon
– entree van de Maginotlinie/ Ford Schoenenberg
– Nederlandse reisleiding
(programma onder voorbehoud)

Prijs: € 466,50 p.p. excl. annuleringsverzekering

STRASBOURG

Straatsburg (Frans: Strasbourg, Duits Straßburg) is de hoofdstad van de Elzas en van de nieuwe, grotere regio Grans Est in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Rijn, aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland. Toch is voor de stad de rivier de ILL net zo belangrijk, omdat het centrum tussen twee armen van de ILL ligt. De afgelopen 200 jaar is Straatsburg als gevolg van oorlog en annexatie in 1681, 1870, 1918, 1940 en 1945 van Duitse in Franse handen overgegaan en omgekeerd. Onder deze oorlogen heeft de stad geleden. In Straatsburg werd van oorsprong hoofdzakelijk Duits-Elzassisch gesproken maar wordt door de voortschrijdende verfransing, na 1918 en vooral na 1945, recentelijk meer Frans dan Duits gesproken.
Straatsburg is bekend, omdat de zetel van de Raad van Europa en het Euopees Hof voor de
rechten van de mens er zijn gevestigd. Samen met Brussel is het ook de zetel van het
Europees Parlement. Het is een universiteitsstad.

Het oudste deel van Straatsburg, la Petite France, bevindt zich op de plaats waar de ILL zich om het centrum in tweeën splitst. Het is het meest toeristische deel van de stad. Het bekendste gebouw in het centrum is de Kathedraal, met één toren. Het bekendste plein is de Place Kleber, genoemd naar Jean-Baptiste-Kleber, een generaal tijdens de Frans revolutionaire oorlogen. Straatsburg is bekend om het grote aantal huizen dat in vakwerk is gebouwd.

Het fort bij Mutzig (ook bekend als: Feste Kaiser Wilhelm II) wordt gezien als een van de grootste en sterkste forten van Europa. In 1893 is men begonnen met de bouw van dit fort en uiteindelijk zouden er 23 jaren verstrijken voordat de bouw klaar was.

De oppervlakte van het fort bedraagt 254 ha met een ondergrondse oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter. Het fort was in alle opzichten nieuw voor die tijd.
Men gebruikte voor het eerst beton bij de bouw van een fort en ook werd er voor het eerst een elektriciteitscentrale binnen een fort geïnstalleerd.
Om nog maar te zwijgen over de bewapening. In oorlogstijd bestond het garnizoen van Mutzig uit 6.500 a 7.000 personen.

Natzweiler-Struthof

Natzweiler-Struthof was een concentratiekamp van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ligt ongeveer vijftig kilometer buiten Straatsburg bij de plaats (Duits: Natzweiler), op 800 meter hoogte.
Het was het enige door de Duitsers opgezet concentratiekamp op Frans grondgebied, hoewel er ook nog diverse kampen waren, zoals in Drancy en Le Vernet.
De locatie was door Albert Speer gekozen wegens het ter plaatse voorkomen van graniet dat nodig was voor de bouw van de nieuwe hoofdstad Germania.
Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden 52.000 mensen (afkomstig uit Frankrijk,Belgie, Nederland,Polen, Noorwegen en de Sovjet Unie) vastgehouden in Natzweiler-Struthof en de Außenlagern. De gevangenen moesten zware lichamelijke arbeid verrichten. Mede door voedseltekorten en de minieme sanitaire voorzieningen leidde dit tot veel slachtoffers. Ook werden mensen in de gaskamer van het kamp vermoord en vervolgens in het crematorium verbrand.

Voor het einde van de oorlog stierven 22.000 mensen in Natzweiler-Struthof en de Außenlagern. In september 1944 werd het kamp door de SS geëvacueerd vanwege de naderende gealieerden. Op 23 november1944 werd Natzweiler-Struthof officieel door de Amerikanen bevrijd.
Er hebben ongeveer 590 Nederlandse verzetsmensen met uiteenlopende politieke achtergronden gevangengezeten, waarvan 280 de oorlog niet overleefd hebben.

De Maginotlinie was een Franse verdedigingslinie aangelegd tussen 1930 en 1938 op de grens met Belgie, Luxemburg en Duitsland in het noorden en met Italie in het zuiden.
Het doel van de linie was Frankrijk te beschermen tegen een verrassingsaanval zoals die in de Frans-Duitse Oorlog van 1870 had plaatsgevonden, waarbij Frankrijk de Elzas en een deel van Lotharingen aan Duitsland had verloren.

Toen de Elzas en Lotharingen na de Eerste Wereldoorlog weer geheel bij Frankrijk kwamen, waren de oude verdedigingswerken niet alleen verouderd, maar ook te ver van de nieuwe grens gelegen.
Bovendien had Frankrijk in de Eerste Wereldoorlog zoveel soldaten verloren, dat de grenzen niet afdoende verdedigd konden worden zonder extra maatregelen.
De Franse minister van Oorlog Paul Painleve was de drijvende kracht achter de linie, maar uiteindelijk diende zijn opvolger en oorlogsveteraan ANDRE MAGINOT het plan tot de bouw in 1930 in bij het Franse parlement.
Zijn 2,9 miljard franc (tegenwoordig: 1,5 miljard euro) kostende project trok een zware wissel op de Franse economie, juist in een tijd van economische crisis.
Verdediging tegen Duitsland werd echter van levensbelang geacht, vooral toen Adolf Hitler aan de macht kwam.
REIS MET ONS MEE NAAR FRANKRIJK MET DEZE HISTORISCHE REIS !!!!!

Voor boekingen of meer informatie kunt u altijd e-mailen of even bellen.
Met vriendelijke groet,

Hans Rombouts en F. Ellissen
Breda
E mail: fellissen@hotmail.com
Tel: 06-23942521