Het toestel werd op 8 november 1941 door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten toen het terugkeerde van een bombardementsvlucht naar Duitsland. De vier bemanningsleden kwamen om. Twee van hen werden geborgen en begraven in Bergen. De stoffelijke resten van de andere twee worden nu geborgen.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht doet verder geen mededelingen over de gevonden stoffelijke resten, stelt de gemeente. Gebruikelijk is dat de dienst eerst de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen onderzoekt. Vervolgens worden de resultaten van dat onderzoek aan de betrokken ambassades gepresenteerd. Die stellen de nabestaanden op de hoogte, aldus de gemeente. Het bergingsteam verwacht nog meer stoffelijke resten aan te treffen.

De omvangrijke bergingsoperatie in de gemeente Koggenland die vorige week maandag begon, duurt in totaal zes tot acht weken. Er worden twee vliegtuigwrakken geborgen. Behalve de Hampden gaat het om een Amerikaanse Liberator die op 29 juni 1944 crashte in Ursem. Daarbij vielen geen doden: alle tien bemanningsleden konden tijdig uit het toestel springen. Bij de wrakken liggen mogelijk nog bommen. Ook wordt op twee andere locaties in de gemeente Koggenland gezocht naar twee blindgangers: bommen die niet zijn ontploft.

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten een checklist krijgen waarin staat hoe ze de berging van bommen of vliegtuigwrakken moeten aanpakken. Daardoor hoeven gemeenten die hiermee worden geconfronteerd niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Bijleveld zei dit maandag bij een bezoek aan de bergingslocatie. Volgens een woordvoerder van Bijleveld heeft de bergingsofficier aangedrongen op een draaiboek voor toekomstige bergingsoperatie.

De staatssecretaris voelt daar wel voor en wil de standaardinformatie samen met gemeenten opstellen. Zo moet in het draaiboek staan dat de gemeente moet zorgen voor een noodplan, kijkdagen en voldoende ruimte voor bezoekers.

Er bestaat al wel een circulaire voor dit soort zaken, maar die is vaak niet bekend bij gemeenten. Als burgemeester van de gemeente Hof van Twente in Overijssel was Bijleveld in 2005 verantwoordelijk voor de berging van een Britse bommenwerper (Short Stirling) uit de Tweede Wereldoorlog bij Bentelo.
bron: www.reformatorischdagblad.nl