?Het karwei kan beginnen?, aldus een verheugde voorzitter van de stichting, Ger van Velthoven.
De stichting moest zelf 25.000 euro bijdragen, wilde de gemeente Werkendam financieel meewerken aan de berging van de in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten bommenwerper. Aan die eis is nu voldaan.
De Engelse Halifax-bommenwerper werd in de nacht van 24 op 25 mei neergeschoten door de Duitse Luftwaffe-piloot Karl-Heinz Scherfling. Het toestel stortte neer op een akker ten noordwesten van Hank. Bij de crash kwamen alle zeven inzittenden om het leven.
Twee van hen werden uit het toestel geslingerd en konden direct geborgen worden. Van de andere vijf bemanningsleden wordt vermoed dat ze hun laatste rustplaats in het toestel hebben. Dat ligt nu onder een suikerbietenveld. De inzamelingsactie van de stichting Berging Halifax leverde giften uit binnen- en buitenland op.
Ger van Velthoven: ?Er is een artikel in een Engelse krant verschenen. Daardoor zijn er uit dit land ook spontaan giften overgemaakt.?


Vergunningen


Als het aan de stichting Berging Halifax ligt, kan de berging meteen beginnen. Voorzitter Van Velthoven: ?De operatie kan starten. Er zal eerst wat tijd gemoeid zijn met aanvragen van vergunning voor bijvoorbeeld de ontgronding en de bronbemaling. Dan moeten we een akkoord maken met een aannemer-berger en we moeten zorgen, dat bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht ter plaatse is tijdens de berging.?


Van Velthoven hoopt eind oktober met de berging te kunnen beginnen. Over de aanpak van de operatie is er morgenmiddag om 1 uur overleg met burgemeester Henk Hellegers van de gemeente Werkendam. Dan wordt warschijnlijk ook symbolisch het bedrag van 25.000 euro aan de gemeente overhandigd.


Bron: Brabants Dagblad