De organisatie uit Den Haag is sinds 1952 verantwoordelijk voor het onderhoud van de 820 graven op het ereveld van gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. In totaal 230 stenen zijn aan vervanging toe, omdat ze door weersomstandigheden zijn versleten of andere gebreken vertonen.


Voordat de stichting een grafsteen vervangt, controleert ze altijd de informatie die erop staat. Daarbij is geconstateerd dat de overlijdensdatum van enkele militairen niet klopte. De stichting houdt de datum aan die op de overlijdensakte staat.


Maar sommige nabestaanden van slachtoffers beweerden op basis van bijvoorbeeld dagboeken of gevechtsrapporten dat de betrokkene eerder was overleden. Meestal gaat het om een verschil van een of twee dagen, zei Hoefsmit. In overleg met de familieleden heeft de stichting besloten de juiste data in nieuwe stenen te graveren. Dat kan pas nadat de gemeente op verzoek van de nabestaanden de overlijdensakte heeft aangepast.


Medewerkers van de stichting zijn in oktober begonnen met de vervanging van de grafstenen in Rhenen. Het karwei, waarbij de stenen per rij worden vernieuwd, zal nog enkele jaren duren. De stichting plaatste in de jaren zestig de huidige uniforme grafstenen met daarop de Nederlandse Leeuw en de personalia van de gesneuvelde militairen.

Bron: Reformatorisch Dagblad