„Een katholieke bisschop kan namens de kerk alleen zijn mening geven over geloofskwesties en ethiek”, aldus Pius X-leider Bouchacourt in een fax aan het Argentijnse persbureau. Williamson gaf sinds 2003 leiding aan het seminarie bij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar verschool hij zich afgelopen tijd op zijn kamer.

De 68-jarige Williamson ontkent dat er in de concentratiekampen van de nazi’s gaskamers hebben gestaan. Ook gaat hij ervan uit dat er niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden in die kampen zijn omgekomen. Het Vaticaan wil dat Williamson deze uitspraken publiekelijk intrekt. Dat is de bisschop vooralsnog niet van plan.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat Williamson bereid is tot herziening van zijn opvattingen over de Holocaust als uit eigen onderzoek blijkt dat hij het bij het verkeerde einde heeft.

Hij leest momenteel een boek van de Fransman Jean-Claude Pressac om zijn standpunt over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog te toetsen, zei hij in een interview met Der Spiegel. De chemicus en apotheker Pressac ontkende aanvankelijk de moord op de joden in de Tweede Wereldoorlog, maar veranderde na een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz van mening. Het resultaat was het boek ‘Auschwitz: Techniek en werking van de gaskamers’. Williamson heeft de Engelse vertaling besteld.

Williamson is een van vier bisschoppen van de ultraconservatieve Broederschap Pius X wier excommunicatie onlangs door het Vaticaan is opgeheven. Die stap leidde tot grote opschudding toen bleek dat Williamson een notoire Holocaustontkenner is. Het Vaticaan eist nu van hem hij zich ’ondubbelzinnig distantieert’ van zijn uitspraken over de jodenvervolging.

„Het gaat om historische bewijzen, niet om emoties”, zou de bisschop het blad hebben gemaild. Volgens Der Spiegel moest het blad de vragen naar de bisschop in Argentinië faxen. Hij stuurde zijn antwoorden per email.

„Ik was ervan overtuigd dat mijn commentaar juist was op basis van onderzoek uit de jaren tachtig. Ik moet nu alles opnieuw bestuderen en naar de bewijzen kijken”, zegt Williamson in de mail.
bron: www.reformatorischdagblad.nl