Dat er dit jaar ook basisschoolleerlingen aanwezig waren, was niet zonder reden. "We willen de gedachte aan de mensen die voor onze vrijheid gestreden hebben levend houden. Ook wanneer de oud-militairen en wij er straks niet meer zijn. Daarom is het belangrijk om dit aan de kinderen door te geven, want zij zijn de toekomst", aldus Boerboom. Vice-voorzitter van de wijkstichting Schadewijk, Henk Grondman, voegt daar aan toe: "De bevrijding van Oss wordt door de gemeente altijd kalm en matig herdacht, wij wilden iets meer doen."
De aanwezigheid van de kinderen werd ook door de oud-militairen zeer op prijs gesteld. "Wij zijn ook al op leeftijd. Binnenkort kunnen we dit niet meer doen en we hopen dan ook dat iemand anders het van ons over zal nemen. Dan zijn wij erg gelukkig", zegt oud-militair Gremmen.
De kinderen mochten tijdens de herdenking bloemen leggen bij het monument en droegen twee touwen die versierd waren met vlaggetjes. Aan het eind van de herdenking knoopten de leerlingen de touwen aan elkaar om op die manier symbolisch hun verbondenheid te laten zien.
Tijdens de herdenking hielden zowel Anne-Marie Boerboom als oud-militair Gremmen een toespraak. Na de toespraak werden er kransen gelegd bij het monument. Eén van de kransen was van de gemeente Oss, die zelf niet vertegenwoordigd was. "Dat er niemand van de gemeente of de wijkraad is gekomen is wel een domper op dit alles. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst", aldus oud-militair Leo Schrans. Voorlichter Bram de Winter geeft bij navraag namens de gemeente de volgende reactie: "Wij zijn nooit bij deze herdenking aanwezig. Wij herdenken op 4 en 5 mei."