Het relaas van de Duitse fabrikant Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden het leven redde, werd in 1993 door hem in stemmig zwart-wit opgetekend. Het leverde de van oorsprong joodse regisseur eindelijk serieuze erkenning en een knuistvol Oscars op. De gruwelijke verwikkelingen in de Poolse stad Krakau tijdens de bezetting door de nazi’s worden op deze sjiek vormgegeven dubbeldisk verder uitgediept in ’Voices From The List’. Die indrukwekkende documentaire kiest nadrukkelijk het perspectief van joodse overlevenden, de bon vivant Schindler en zijn tegenpool, de sadistische kampcommandant Amon Goeth, fungeren slechts als figurant.

Spielberg kiest zelf ook een dienende rol op deze dvd, waardoor gebruikelijke extra’s zoals een making of, verwijderde scènes en interviews met de cast & crew achterwege blijven. Die zouden alleen afbreuk doen aan het hogere doel dat Schindler’s List ook anno 2004 nog dient.

In dat kader past wel een korte reportage over The Shoah Foundation, een organisatie waarmee Spielberg herinneringen van Holocaust-slachtoffers vereeuwigt, om zo hedendaagse jongeren te wijzen op de gevaren van vooroordelen, onverdraagzaamheid en fanatisme.

Eenmaal Schindler’s List ondergaan zou ook voldoende moeten zijn. Regie Steven Spielberg

Universal

2 discs, Dolby Digital 5.1, Anamorphic Widescreen 1.85:1, Ned. Ondertiteling

Speelduur: 187 min (12+)

Extra’s: documentaire Voices From The List, reportage over The Shoah Foundation

Prijs ca EUR 25