Het dertien pagina’s tellende, vergeelde document is een doordruk van het origineel op carbonpapier. Het werd aangetroffen in een doos met knipsels uit Duitse kranten.
Het verhaal over de lijst van Schindler werd wereldberoemd, doordat de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg het in 1993 verfilmde onder de titel Schindler’s List. Spielberg baseerde zich op het boek Schindler’s Ark van de Australische schrijver Thomas Keneally, dat in 1982 verscheen, en dat werd onderscheiden met de Booker Prize.
De lijst is inderhaast opgesteld op 18 april 1945. Olwen Pryke, co–curator bij de staatsbibliotheek van de Australische deelstaat Nieuw–Zuid–Wales, zei dat Leopold Pfefferberg de doordruk van de lijst in 1980 overhandigde aan Thomas Keneally. Pfefferberg, nummer 173 op de lijst van Schindler, probeerde Keneally er destijds van te overtuigen dat hij een boek moest schrijven over het onderwerp.
In 1996 kreeg de bibliotheek zes dozen met documentatiemateriaal van Keneally in handen. Toen was niet duidelijk dat de kopie van de lijst in een van de dozen zat. Tijdens recent onderzoek van de inhoud van de dozen werd de lijst pas ontdekt.
Oskar Schindler was een pragmatische nazi die in de Tweede Wereldoorlog als zakenman grote winsten maakte. Door zijn connecties werd hij na de inval van het Duitse leger in Polen eigenaar van een fabriek in de Poolse stad Krakau. Hij maakte gebruik van zeer goedkope Joodse arbeiders, waardoor hij kon produceren tegen uiterst lage kosten.
Later begon zijn geweten op te spelen en stelde hij een aantal lijsten op van Joodse arbeiders, die onmisbaar zouden zijn voor de productie in zijn fabriek. Met die redenering wist hij de nazi–bureaucraten te overreden en redde hij zijn werknemers van de dood in vernietigingskampen.
Schindler stierf in 1974 in Duitsland. In de Israëlische stad Tel Aviv wordt hij nog altijd geëerd met een standbeeld, met daarop een tekst die meldt dat hij 120 Joden heeft gered van de dood.
bron:
www.reformatorischdagblad.nl