Christian Hanisch vond tussen de aantekeningen van zijn vorig jaar overleden vader, een radiotechnicus bij de Luftwaffe, nauwkeurige aanwijzingen voor de mogelijke vindplaats van een schat.

Een scan van de bodem met een geavanceerde metaaldetector heeft volgens Hanisch uitgewezen dat zich op de bewuste plek, op 20 meter diepte, een aanzienlijke hoeveelheid zilver of goud bevindt.

Een gespecialiseerd bedrijf is dinsdag begonnen met het boren van een gat waardoor een camera naar beneden gelaten kan worden. Hans-Peter Haustein, de burgemeester van de gemeente in Saksen waar de schat zich zou bevinden, is zelf amateurschatzoeker en heeft de afgelopen acht weken nauw met Hanisch samengewerkt om de exacte plek vast te stellen.

Hij zei dinsdag dat de graafwerkzaamheden enkele dagen in beslag zouden nemen, omdat de zestig jaar oude coördinaten 10 of 20 meter kunnen afwijken en de veiligheid vooropstaat. „Het kan geen ijzer zijn”, zei hij tijdens het boren. „De computeruitdraai laat duidelijk goud zien.”

Aanvankelijk zei Haustein ervan overtuigd te zijn dat het gaat om schatten afkomstig uit de legendarische „barnsteenkamer” in het zomerpaleis van Catharina de Grote ten zuiden van Sint-Petersburg.

Later stelde hij die verwachting bij, omdat de nazi’s daar voornamelijk schilderijen en wandbekleding van barnsteen weghaalden, en de zaal nauwelijks goud of zilver bevatte.
bron: www.reformatorischdagblad.nl