’Onbestelbaar’ is een brief in boekvorm van Lipschits gericht aan zijn moeder, die in Auschwitz is vergast. De brief, die de emiritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis op 62–jarige leeftijd schreef, bestaat uit persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Van het gezin Lipschits overleefden alleen Isaac en zijn broer Alex de WOII.

Met het gratis verspreiden van het holocaustmanuscript willen de initiatiefnemers, waaronder uitgeverij Verbum en het Nederlands Auschwitz Comité, de Rotterdammers aanmoedigen om het 76 pagina’s tellende boekje te lezen en na te denken over antisemitisme en discriminatie. Burgemeester Opstelten van Rotterdam overhandigt op 23 januari in het kader van de Auschwitz Herdenking 2008 in het stadhuis het eerste exemplaar aan de auteur. Opstelten heeft ook het voorwoord in Onbestelbaar geschreven.

In Nederland vinden rond de wereldwijde herdenking Holocaust Memorial Day op 27 januari diverse activiteiten plaats. De Verenigde Naties hebben deze dag drie jaar geleden uitgeroepen, vijftig jaar na de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945.