De Nederlandse inbreng van Rosenstrasse bestaat onder anderen uit acteurs Fedja van Huêt, Thekla Reuten en Edwin de Vries. De muziek is eveneens van eigen bodem en wel van Loek Dikker. Hij componeerde de filmmuziek en het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden tekende voor de uitvoering ervan.
Rosenstrasse is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Midden in de winter van 1943 protesteerden honderd arische vrouwen in de Rosenstrasse in Berlijn. Ze stonden voor het gebouw waar de nazi’s hun joodse echtgenoten vasthielden en eisten hun vrijlating. In de film vertelt de 90 jaar oude vrouw Lena aan de 33-jarige joodse Hannah hoe haar 65-jarige moeder Ruth betrokken was bij het protest in 1943.
De opnamen voor de film waren in Duitsland en in New York. Margarethe von Trotta maakte in 1981 Die Bleierne Zeit waarmee ze de Gouden Leeuw van Venetië won. Rosenstrasse gaat 2 oktober in de Nederlandse bioscopen draaien. Begin september krijgt de film zijn Noord-Amerikaanse première op het festival van Toronto.

Bron: Nederlands Dagblad